Президент Віктор Ющенко готовий оскаржити в Конституційному Суді закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів глави держави у разі набрання ним чинності. Інформацію про це розміщено вчора на офіційному сайті Президента.
У листі до Верховної Ради Віктор Ющенко нагадав, що 21 серпня 2009 року парламент прийняв зазначений закон більш як двома третинами від свого конституційного складу під час його повторного розгляду з пропозиціями очільника країни. Водночас глава держави відповідно до ст. 94, п. 30 ч. першої статті 106 Основного Закону застосував до цього закону право вето — насамперед через невідповідність його положень Конституції.
Президент надсилає закон без підпису (незважаючи на неконституційність, документ не може бути знову ветований, оскільки повторно прийнятий 325 голосами народних депутатів), надаючи можливість опублікувати його в порядку, передбаченому останнім реченням частини четвертої ст. 94 Конституції.
«Залишаю за собою можливість у разі набрання законом чинності у встановленому порядку скористатися правом оскарження його положень у Конституційному Суді», —звертається глава держави в листі до Верховної Ради.