Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин провів зустріч з Головою місії Міжнародного валютного фонду в Україні пані Джейлою Пазарбазіолу. На початку зустрічі він висловив сподівання, що візит місії МВФ «дасть змогу більш прискіпливо подивитися на економічні процеси», які відбуваються в країні. Водночас Д. Пазарбазіолу повідомила, що візит місії МВФ має «технічний характер» з метою ознайомлення з поточною фінансово-економічною ситуацією в Україні.
Під час зустрічі відбувся обмін думками щодо соціально-економічної ситуації. Зазначалося, що будь-яка криза має тимчасовий характер, і одним з головних завдань влади є докладання зусиль до мінімізації її наслідків. Так, В. Литвин зазначив, що вкрай важливою є «робота всіх гілок влади для досягнення консенсусу, вироблення єдиної політики, провадження реформ, стабільності», а також спільна відповідальність.
Голова Верховної Ради України і Голова місії МВФ також наголосили на необхідності забезпечення контролю за використанням отриманих Україною у рамках програми «стенд-бай» коштів.
Коментуючи на прохання журналістів підсумки зустрічі, Голова Верховної Ради повідомив, що, серед іншого, йшлося про «дії влади, у тому числі парламенту, у тій частині, наскільки вони є адекватними» за нинішньої фінансово-економічної ситуації.
«Йшлося про те, чи спроможна влада, інститути держави у цей період, позначений президентською кампанією, приймати адекватні рішення не для МВФ, а щоб у нас була передбачуваність, щоб, як мінімум, не погіршились процеси насамперед в економічній і соціальній площині, що потрібно зробити, аби була продемонстрована спільна відповідальність і передбачуваний результат», — сказав Володимир Литвин.
Разом з цим глава парламенту констатував, що «поле для маневру у нас звужене до мінімуму, і можливостей надзвичайно мало». «Я сьогодні нагадую людину, яка намагається затримати тих, хто тікає з передової, хто біжить у тил, в опозицію. Зупинити цей натиск практично неможливо, немає бажання до серйозного діалогу», — пояснив він.
Голова Верховної Ради України повідомив, що під час зустрічі з Президентом, яка відбулася у середу, він з огляду на відсутність довіри населення до владних інститутів запропонував доручити Національній академії наук підготувати національну доповідь щодо соціально-економічного стану країни та ситуації у банківській сфері. «Це потрібно зробити, щоб з’ясувати, на якій основі стоїть країна, як ми далі будемо рухатися, бо країна не може триматися на хаосі», — наголосив В. Литвин.
«На превеликий жаль, намагання пробудити, закликати до діалогу під час відкриття сесії так і не були реалізовані. Пливемо за течією, і змагання сьогодні у тому, хто більше наобіцяє, а головне — хто перший пообіцяє. Що буде далі — ніхто думати не хоче», — зазначив Голова Верховної Ради.
Спілкуючись із журналістами, він ще раз наголосив на важливості вироблення збалансованої соціально-економічної політики, аби «люди відчули — є той поріг, який держава утримує і забезпечує виживання країни і людей».
Зокрема, Володимир Литвин висловив думку, що в умовах кризи тарифи на житлово-комунальні послуги необхідно встановити «на рівні загальнодержавного — середні». «Коли усім погано, люди повинні бачити, що держава однаково ставиться до всіх. Водночас вони мають бути співвіднесені з можливостями людей», — наголосив глава парламенту.

Прес-секретар Голови Верховної Ради.