Полтавщину недарма називають «українським Кувейтом», адже вона один із основних нафтогазоносних регіонів країни. Площа земельних ділянок під об’єктами нафтогазовидобувного комплексу займає не мало не багато — майже 1500 га, а нерозвідані запаси вуглеводнів на території Полтавської області оцінюються в 450—550 млн. тонн.
І все ж щоразу доводиться замислюватися: а що ж дає Полтавщині це підземне багатство? За радянських часів, скажімо, нафтовидобувна галузь була не лише вагомим джерелом прибутків до місцевого бюджету, а й одним з головних «інвесторів» (попри те, що слова такого тоді в нас і не знали) розвитку соціальної сфери. Будівництво житла, шкіл, доріг, дитячих оздоровчих закладів — усе це відбувалося не без участі таких потужних на той час підприємств, як, скажімо, «Полтаванафтогазгеологія» та її підрозділи на місцях.
Нині «Полтаванафтогазгеологія», яка проводила геологорозвідувальні роботи на території кількох областей, — фактично банкрут, довкола якого час від часу ще продовжують виникати майнові скандали. Інші ж нафтовидобувні підприємства тепер жорстко «зав’язані» на Київ, де осідають і всі відповідні податки. Тож область у буквальному розумінні перетворилася на територію, звідки викачуються не лише нафта і газ, але й кошти, яких так бракує місцевим бюджетам. Свого часу в області почали було практикувати підписання соціальних угод з тим же «Нафтогазом України» та іншими нафтовидобувними компаніями, які черпають свої ресурси на Полтавщині. Але мають вони, як правило, «добровільний» характер, тож кияни їх зазвичай фінансово й не виконували.
От і депутатам обласної ради час від часу доводиться «нагадувати» нафтогазовидобувникам про інтереси області. Хоч важелів для управління цим процесом дедалі менше, та вони є... Так, на останній сесії облради депутати не дали згоди на отримання без проведення аукціону спеціальних дозволів дочірньою компанією «Укргазвидобування» національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» на геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку з подальшим видобутком (промисловою розробкою) нафтогазоносних надр на кількох перспективних площах — зокрема, на Західно-Новотроїцькій (Гадяцький район), Північно-Котелевській (Котелевський район), Більському родовищі (Зіньківський та Котелевський райони), Будищансько-Чутівської площі (Чутівський, Диканський, Котелевський та Полтавський райони) та деяких інших. Позиція депутатів пояснюється відсутністю угоди на 2009 рік між НАК «Нафтогаз України» та Полтавської областю на фінансування соціальної інфраструктури територій, на яких працюють структури компанії.
Проект рішення «Про надання погодження Міністерству охорони навколишнього природного середовища України на продаж спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами на площах, які розташовані на території Полтавської області», відправлено на доопрацювання.
До того ж депутати ухвалили звернення до Верховної Ради й Кабінету Міністрів, в якому вимагають законодавчо встановити порядок направлення відрахувань до місцевих бюджетів, на території яких ведеться видобуток вуглеводнів: не менше 10 відсотків від загального обсягу рентних платежів за видобуток нафти, газу й газоконденсату. Адже нині всі рентні відрахування йдуть до столиці, де й зареєстровані нафтогазовидобувні підприємства. Складається парадоксальна ситуація, коли органи місцевого самоврядування й виконавчої влади за таких умов не зацікавлені в розвитку на їхній території нафтогазовидобувного комплексу: жодних прибутків це не приносить, а натомість лише додає проблем, адже погіршується екологічна обстановка, руйнуються дороги тощо. Отож, на думку депутатів, райони інтенсивного нафтогазовидобутку мають одержувати додаткове фінансування для вирішення нагальних місцевих проблем.
«П’ять років не вирішується питання з прийняттям нової редакції Кодексу України про надра, — сказано в зверненні. — Натомість для користувачів надрами щоразу вигадуються все нові й нові «правила гри», які передбачають порядок давання спецдозволів на користування надрами». На думку авторів звернення, необхідно законодавчо визначити структуру, що здійснюватиме пошук і розвідку покладів нафти й газу, встановити чіткі обсяги держфінансування розвідки нових родовищ вуглеводнів.
Автори звернення вважають, що на рівень обласних рад слід передати вирішення питань про відведення земель, у тому числі особливо цінних, для потреб нафтогазовидобувного комплексу, а також заборонити практику приватизації діючих свердловин і стимулювати геологорозвідку. Адже нині нафтовидобувні підприємства воліють не думати про перспективу — їм куди вигідніше, користуючись напрацюваннями ще радянських часів, докачувати останнє з уже розвіданих родовищ.
Чи зрушить справу чергове звернення депутатів? Відповідь на це питання вкотре може загубитися в київських кабінетах....
Полтавська область.