Учора відбулися громадські історичні слухання «Народний Рух України в розсекречених документах галузевого державного архіву СБУ». Служба безпеки вперше розсекретила 250 документів КДБ про Народний Рух.
Це спеціальні повідомлення, доповідні записки та інформаційні довідки, які співробітники КДБ готували для керівництва УРСР. Вони висвітлюють демократичний рух в Україні кінця 80-х початку 90-х років минулого століття. 12 з них були оприлюднені. Водночас підтверджено знищення величезної кількості документів того часу в останні дні існування Союзу. Повністю зникли відео- і кінозйомки, матеріали КДБ про І та ІІ з’їзди Народного Руху та найважливіші рухівські акції.
Розпочинаючи слухання, директор архіву СБУ Володимир В’ятрович зазначив, що цього року світ відзначає 20-ту річницю падіння комуністичних режимів у Центральній та Східній Європі. За його словами, велику роль у цьому процесі відіграв і національно-демократичний рух України, який зародився наприкінці 80-х років. Саме його діяльність вирішила долю Радянського Союзу. Як зазначив у своєму виступі народний депутат, заступник голови оргкомітету з відзначення 20-ї річниці створення Народного Руху Іван Заєць, розсекречення цих документів є дуже важливою подією. «Є ще багато свідків тих процесів, які описуються цими документами. Сьогодні ми можемо побачити і підтвердити об’єктивність того чи іншого документа або його спростувати, і це дуже важливо», — підкреслив він. На його думку, розсекречення їх є також певним покаянням спецслужби за те, що робилося раніше, та дає змогу розвінчати кілька міфів про Народний Рух.
У свою чергу співробітник архіву Олександр Лошицький звернув увагу на документи другої половини 1988 року, в яких КДБ інформувало партію про ініціативи створення в Україні широкого громадського об’єднання. Комітет боявся впливу на учасників національно-демократичного руху закордонних українських центрів, зокрема ОУН. «Створення у 1989 році Народного Руху сприймалося з великим ентузіазмом по всій країні», — сказав він та підкреслив, що саме документи КДБ інформують про активну діяльність осередків цієї політичної сили у Київській, Дніпропетровській, Черкаській, Харківській та Хмельницькій областях.