Про це учора на засіданні уряду заявила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Вона доповіла про результати зустрічі з прем’єром Росії Володимиром Путіним. Глава уряду наголосила, що за вісім місяців після підписання газової угоди не було жодного збою, й країна не відчувала, що ціна на газ змінюється щоквартально.
«Україна й Росія переконані, що на Різдво не буде тих традиційних «штучок», які бувають у газовій сфері», — зазначила глава уряду.
За словами Юлії Тимошенко, існує домовленість із її російським колегою про те, що через кризу Україна споживатиме менше газу в 2010 та 2011 роках. Так, стало відомо: у 2009 році ми використаємо 33 мільярди кубометрів газу, а в 2010 — 27—33 мільярди.
До речі, раніше Прем’єр-міністр говорила про 25 мільярдів. Водночас вона наголосила: «Із самого початку було зрозуміло, що ніяких штрафних санкцій за недобір газу не буде».
Повідомлення про те, що за рахунок зменшення ціни на транзит передбачено пеню, Юлія Тимошенко назвала такими, що не відповідають дійсності. «Ніяких повернень до старих моделей з використанням «РосУкрЕнерго» та інших екзотичних компаній не буде. Так само без інших посередників будуть прямі стосунки між двома державними корпораціями», — сказала вона.
Прем’єр-міністр також поінформувала, що українська авіаційна галузь «почала виконувати контракти, які у минулі роки були завалені і зруйновані». «Ми з гордістю констатували, що авіаційна галузь знаходиться у здоровому стані», — наголосила вона.
Юлія Тимошенко повідомила, що досягнуто домовленості з Лівією про підписання контракту на створення спільного центру на території цієї держави. Тут займатимуться повним сервісом літаків АН, які реалізовуватимуть на африканському континенті. Глава уряду також заявила, що для поставок у Лівію визначено як стратегічні літаки АН-38.
Як стало відомо, співпрацю в авіаційній галузі також обговорюватимуть на засіданні українсько-російського комітету наприкінці жовтня у Харкові.
Засідання Кабміну розглянуло ще одну серйозну проблему: доставку періодичних друкованих ЗМІ. Прем’єр-міністр наголосила, що інформаційна безпека країни вимагає, щоб газети і журнали надходили передплатнику вчасно. А нині, на жаль, в деякі населені пункти періодика надходить двічі на тиждень. Кабінет Міністрів ухвалив розпорядження, яким відповідним структурам доручив якнайшвидше підготувати нову систему розповсюдження преси.