Тридцять секунд пластилінового мультика можна зробити за два дні. Це якщо мати такі руки і такі ідеї, як у киянки Тані Власової. Саме місто (наприклад, весняний Київ з панорамою з п’ятнадцятого поверху) й оточення (батько — майстер-дизайнер предметів інтер’єру) сприяли тому, що Таня ще з дитинства вчилася відчувати красиве, а з красивим і мистецтвом пов’язано надавання ідеї будь-чому, у нашому випадку — звичайним шматочкам простого пластиліну. Таким талантом володіють режисери, художники, скульптори, дизайнери... Подібним талантом має володіти і мультиплікатор. Якщо сам ліпиш персонажів із пластиліну — ти якоюсь мірою скульптор, самотужки готуєш декорації — художник, придумуєш ідею і сюжет — сценарист. Саме такою кількістю умінь, як виявилось, володіє і Таня. Один із мультиків дівчини, зроблений на тему куріння: досить гостра соціальна тема у доступному вигляді показує, до чого може призвести куріння, а зроблена Танею картинка згодилася б, наприклад, і для соціальної реклами по телебаченню.
Інший мультик розповідає про людину у замкнутому просторі: кімната відображає життя людини — у чотирьох стінах із лампочкою на стелі. Сюжет символічно закінчується вибухом лампочки, яка, можливо, не витримує напруги не своєї власної, а напруги у зовнішньому світі. Хоча філософія мультиків Тані дає поле для глибоких роздумів кожного, хто їх дивиться.
Сьогодні Таня вчиться на філолога та економіста одночасно і мріє про роботу режисера: «Коли є час дивитися щось по телевізору, то увагу мимоволі звертаю на те, як саме падає світло, з якого боку працює оператор чи щось подібне. Мрію про подорож на повітряній кулі, люблю фільмовий андеґраунд... Київ має можливості хоч якось підтримувати творчу молодь, наприклад, тих, хто хоче знімати кіно. Кожного тижня молоді люди збираються разом і показують свої роботи. Звісно, це ще не професіонали, але початок є...».
Оживити пластилін може не кожен, розказати про це — тим паче. Під час розмови з Танею відчувалося, що дівчина дуже скромна — готова працювати над своїм умінням, щоб якість саморобних мультиків була дедалі краща, тож стосовно продажу і реклами свого таланту має сумніви — не доросла ще, мовляв, до такого рівня...
Кіровоград.