Футбол. Як відомо, в суботу збірна України проведе черговий матч відбірного раунду ЧС-2010. На столичному стадіоні імені Валерія Лобановського українські футболісти прийматимуть національну команду Андорри. Суперник далеко не елітний, але під час подібних турнірів розслаблятися небезпечно. І зіграти проти андоррців треба дуже серйозно.
Позавчора в Кончі-Заспі, де готується наш колектив, відбулося спілкування журналістів з його гравцями і наставником — Олексієм Михайличенком.
— Для нас символічно, що сьогодні, у перший день осені, настає своєрідна пора збирання врожаю, — сказав Олексій Олександрович. — І від того, чи зможемо ми в чотирьох відбірних матчах, що залишилися, зібрати максимальний урожай очок, залежатиме доля нашого головного завдання на груповий турнір.
Щодо найближчих матчів, то немає рації говорити про цикл із двох поєдинків, а є сенс говорити про кожну конкретну гру окремо. Якщо ми намагатимемося перестрибнути через матч із Андоррою і думати про зустріч із білорусами, то ризикуємо одержати проблеми вже у протистоянні з андоррцями. Щоб цього не сталося, завдання потрібно вирішувати послідовно.
Мене неабияк радує, що ні в кого з викликаних до збірної немає травм, ушкоджень, зате в усіх наявне величезне бажання працювати. Головне — психологічно підготувати футболістів до цих двох важливих зустрічей. Адже останнім часом одразу відбулося кілька неординарних подій. Це і перехід до «Барселони» Чигринського, і повернення в «Динамо» Шевченка, і програний «Шахтарем» матч за Суперкубок УЄФА. Але всі свої клубні проблеми й події необхідно відсунути на другий план і на якийсь час забути про них. Інакше буде дуже важко продуктивно підготуватися до майбутніх матчів за збірну.
— Скільки очок плануєте здобути в іграх з суперниками з Андорри та Білорусі?
— Справа не в плані, а в тому, що ми зобов’язані зібрати максимальний урожай очок у цих поєдинках. Не говоритимемо поки що про всі чотири, які залишилися. Однак у Києві в суботу і Мінську наступної середи повинні зіграти без втрат.
— Інакше кажучи, здобути шість очок?
— Природно! А ви іншої думки?
— Як вам показався Шевченко в першому після повернення матчі за «Динамо»?
— Вважаю, що його повернення в динамівський колектив удалося. Він вийшов грати з величезним бажанням. Можливо, в окремих моментах він іще не до кінця відчуває своїх нинішніх партнерів. Але це нормально — він потрапив до абсолютно нового для нього колективу, за винятком гравців збірної України. Відчувалося, що Андрій дуже хотів відзначитися в тому матчі. Зрештою, він домігся свого — і активністю, і забитим м’ячем. Мені хотілося, щоб до Шевченка знову повернувся той кураж, та ігрова практика, котрі йому дуже-дуже потрібна для того, щоб він і в київському «Динамо», і в збірній України приносив максимальну користь, міг максимально себе виявити.
— Добре, а чи можна сказати після появи Шевченка в «Динамо», що його тандем з Мілевським — ідеальна пара основних нападників і для збірної?
— У моєму розумінні немає такого поняття, як ідеальна пара форвардів. Так, певні гравці є основними виконавцями команди. Але я хотів би, щоб форвардів обирали під кожний конкретний матч, під кожну конкретну тактику. У нас є і разнопланові нападники, і цей набір дозволяє нам обирати оптимальне рішення на черговий поєдинок, виходячи з тактики.
Ну, а повернення Шевченка в «Динамо», безумовно, піде йому на користь. Як на мене, з кожним матчем рівень взаєморозуміння між ним і Мілевським зростатиме. Навіть у грі проти донецького «Металурга» були моменти, коли Андрій і Артем ідеально розуміли один одного. У мене склалося враження, що Мілевський краще за інших гравців «Динамо» розумів Шевченка.
— Яка ваша оцінка нинішньої збірної Білорусі?
— На жаль, мені важко поки що відповісти на це запитання, адже маю тільки усну інформацію про останній поєдинок підопічних Штанге в матчі проти Хорватії в Мінську. Не знаю, який зараз загалом має вигляд збірна Білорусі. Адже в неї після побачення з хорватами був цілий місяць на підготовку. Втім, я добре знаю потенціал нашого суперника. Не дарма білоруська збірна заявляла про свої претензії на вихід із групи. Сподіваюся, що матч у Загребі проти Хорватії підтвердить мої слова. Ну а ми до зустрічі зі збірною Білорусі почнемо готуватися лише після поєдинку з Андоррою.
— Як відрізнятиметься склад збірної України в матчі проти Білорусі від того, котрий грав проти білорусів у Львові?
— Кардинально. Адже той матч проходив на самому початку відбірного циклу. А ми, як відомо, перебуваємо в постійному пошуку як у плані добору кандидатів, так і в плані тактичних сполучень. І навіть зараз не можна сказати, що ми вже побудували команду. З’являється дуже багато молодих футболістів. Окрім того, є обставини, які не дозволяють виступати тим або іншим виконавцям. Так що зміни в нашім складі в порівнянні з львівським матчем, гадаю, будуть істотними.
На знімку: збірна України готується.
Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ (УНІАН).