Минулого тижня у Вінницькому аеропорту приземлився приватний літак «Гольфстрім». Його пасажиром був відомий у світі бізнесмен, діамантовий король Лев Леваєв. Літак прилетів з Тель-Авіва. Як пояснив заступник директора аеропорту Віктор Гуменчук, бізнесмен здійснив паломництво по святих місцях в Умані. Того ж дня літак узяв курс на столицю Ізраїлю.
Ще донедавна першим міжнародним пасажиром називали міністра закордонних справ Республіки Польща Радислава Сікорського. Йому вручили символічне посвідчення першого закордонного пасажира Вінницького міжнародного аеропорту. Нагадаємо, візит був викликаний вирішенням питання про відкриття консульства Республіки Польща у Вінниці. І раптом ще один міжнародний пасажир і знову — перший.
— Чому так? — запитую заступника директора Вінницького аеропорту Віктора Гуменчука.
— Наш аеропорт включено у всі міжнародні авіаційні довідники. Сталося це цими днями. Це значить, що в будь-якій країні світу тепер мають повну інформацію про Вінницький аеропорт. Повірте, для цього треба було виконати дуже великий обсяг робіт. Недавно ми завершили підготовку авіадиспетчерів, які володіють англійською мовою і можуть, таким чином, спілкуватися з льотчиками з інших країн світу, віддаючи їм команди для посадки по-англійськи.
— А як було у попередніх випадках з міжнародними рейсами?
— Як правило, літак, що летів до Вінниці, сідав у якомусь з аеропортів, там брали на борт українських льотчиків і далі у Вінниці під час посадки вони спілкувалися з нашими авіадиспетчерами. Так ми приймали поляків, інші міжнародні рейси. Тобто літаки з інших країн і раніше приземлялися у Вінниці, але при цьому нашим авіадиспетчерам потрібна була підтримка. Літак з Тель-Авіва прийняли самостійно, наші диспетчери спілкувалися англійською. Тому бізнесмена пана Леваєва ми й назвали першим міжнародним пасажиром нашого аеропорту.