720 тисяч гривень на вивезення у вересні 37 тонн непридатних для використання пестицидів виділили з обласного бюджету депутати Вінницької облради. Отруйний вантаж вивезе та утилізує Національний центр поводження з небезпечними відходами.
Загалом з початку року з території регіону прибрано п’ятсот тонн отрутохімікатів, що зберігалися на колишніх колгоспних складах. Десять мільйонів гривень виділило на це Міністерство охорони навколишнього природного середовища. Знешкодження потребують ще 400 тонн отруйних речовин з колишніх колгоспних складів та трохи більше однієї тисячі тонн пестицидів, що зберігаються у Джуринському могильнику Шаргородського району. Сюди їх завезли свого часу з шести областей держави.
— Рішення про утилізацію пестицидів із могильника має бути ухвалено на рівні держави, — каже заступник голови Вінницької ОДА Василь Жердецький. — Ми пропонуємо фінансувати проведення робіт у складчину, з бюджетів тих областей, звідки звозили отруту. Плюс участь держави.
Тим часом фахівці обласного управління охорони природного навколишнього середовища внесли пропозицію про проведення інвентаризації складів, де зберігаються непридатні до використання хімікати. Фахівці кажуть, що є розбіжність між тим, що зафіксовано на паперах, і кількістю отрути, що є на складах. Насправді її більше. Тому потрібні додаткові кошти для утилізації.

Вл. інф.