Порядок соціального захисту суддів потребує вдосконалення. Так вважає народний депутат від Партії регіонів Дмитро Шпенов. Адже наприкінці липня цього року в апараті Верховної Ради зареєстровано проект змін до статті 45 закону про статус суддів його авторства.

Йдеться про страхування життя і здоров’я служителів Феміди. Чинним законодавством передбачено, що вони підлягають обов’язковому державному страхуванню за рахунок державного бюджету на суму десятирічного утримання за останньою посадою. Однак згідно з нині чинною постановою Кабінету Міністрів від 14 лютого 1994 року передбачається проведення тендерної процедури закупівлі послуг страхової компанії, уповноваженої на здійснення цього страхування. Недосконалість законодавства у сфері закупівлі послуг за державні кошти суттєво ускладнює процес страхування, йдеться у пояснювальній записці. Крім того, згадуваний урядовий документ передбачає ще й витрати страховика на рівні шести відсотків загальної суми страхових платежів, що, у свою чергу, призводить до додаткових витрат із державного бюджету.

Розв’язати проблему, на думку народного депутата, просто. Для цього достатньо лише запровадити компенсаційні виплати потерпілим у разі загибелі (смерті), каліцтва чи іншого ушкодження здоров’я судді. Так, приміром, впродовж 2006—2007 років страхові виплати отримали близько півсотні суддів. Це становило майже 0,6 відсотка від їх загальної чисельності. Якщо взяти до уваги середню зарплату за видами судів та середній відсоток страхових випадків, розрахункова сума коштів, необхідних для здійснення компенсаційних виплат, на рік може становити 26,8 мільйона гривень. Згідно з постановою Кабміну від 1994 року, до страхових платежів, які страхувальники (а це Конституційний, Верховний та вищі спеціалізовані суди, державна судова адміністрація) зобов’язані перерахувати страховій компанії, включають пов’язані з цим витрати у розмірі шести відсотків від загальної суми. За розрахунками Державної судової адміністрації, сума таких непрямих витрат може дорівнювати 1,6 мільйона гривень на рік. Саме ці кошти вдасться зекономити для державної скарбниці, якщо проект змін Дмитра Шпенова буде ухвалено.

Автор такої законодавчої ініціативи переконаний, що запровадження нововведення допоможе зберегти законодавчо гарантований рівень соціального забезпечення суддів і розв’яже проблеми у сфері обов’язкового державного страхування. Для цього він пропонує замінити в чинному законодавстві положення про обов’язкове державне страхування. Зокрема, пропонується, щоб у разі загибелі судді у зв’язку з виконанням службових обов’язків головний розпорядник бюджетних коштів за місцем його роботи здійснював одноразову грошову допомогу його сім’ї за рахунок держбюджету в розмірі десятирічного грошового утримання загиблого за посадою, на якій стався випадок. Якщо ж судді під час виконання службових обов’язків заподіяно каліцтво або ушкодження, яке не дає можливості йому продовжувати працювати, то допомогу виплачуватимуть у розмірі п’ятирічного заробітку.

Крім того, передбачається щомісячно виплачувати різницю між втраченим заробітком і призначеною пенсією без урахування одноразової допомоги. Якщо ж суддя, виконуючи свій професійний обов’язок, отримав ушкодження здоров’я, але може продовжувати працювати, йому нададуть компенсацію в розмірі річного заробітку. Визначення ступеня втрати працездатності здійснюватиметься індивідуально у визначеному законодавством порядку.