Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 6-й тур. 
«Шахтар» (Донецьк) — «Зоря» (Луганськ). 3:1. Голи: Лазарович, 8, Левандовський, 29, Жадсон, 39, Кравченко, 90+1.
«Шахтар»: Худжамов, Кобін, Іщенко, Чижов, Шевчук (Ракицький, 46), Левандовський, Полянський (Дуляй, 62), Кравченко, Жадсон, Адріано, Гладкий (Агахова, 46). Тренер — Мірча Луческу.
«Зоря»: Шуховцев, Гаврюшов (Колесниченко, 87), Каменюка, Скоба, Антонов, Джінані (Гринченко, 56), Мелікян, Мілько (Половков, 83), Лазарович, Курилов, Омоко. Тренер — Юрій Дудник.
Арбітр — Юрій Грисьо (Львів).
Луганськ. Стадіон «Авангард». 11 000 глядачів. 25 градусів.
З огляду на свято-відкриття «Донбас-Арени» вирішили цьому стадіону дати перепочинок. Тому «гірники» свій домашній матч провели на полі суперника. Але почувалися на ньому досить комфортно. Хоча відкртити рахунок удалося луганцям. Утім, цей факт жодним чином не знітив донеччан. Ще в першому таймі вони встановили рівновагу і вийшли вперед. А вже в компенсований арбітром час «Шахтар» зробив і рахунок відповідним до своєї переваги над «Зорею».
Мірча Луческу залишився задоволений діями підопічних, наголосивши, що цього разу грав далеко не основний склад «Шахтаря». Однак знервувало тренера на післяматчевій прес-конференції заява одного з журналістів, що, мовляв, уболівальники, котрі були присутні на матчі, можуть вимагати повернення грошей за квитки, зважаючи на якість гри обох команд.
— Напевно, вам самому варто було в таку спеку вийти на поле і пограти, — парирував пан Луческу. — Ви б почувалися інакше. Якби в таку погоду футболісти відіграли всю зустріч в одному режимі, то комусь із них знадобилася б швидка допомога. Я розумію, ви очікували більшого і хотіли, щоб виграла «Зоря». Але вийшло так, як вийшло...
Хотіли подивитися на свого кумира
«Динамо» (Київ) — «Металург» (Донецьк). 3:1. Голи: Нінкович, 38, Танаса, 42, Ярмоленко, 44, Шевченко, 90+5 (п).
«Динамо»: Богуш, Вукоєвич, Мілевський, Єременко, Гусєв (Бетао, 90+2), Юссуф (Хачериді, 84), Маграо, Гармаш (Шевченко, 46), Нінкович, Алмейда, Ярмоленко. Тренер — Валерій Газзаєв.
«Металург»: Дишленкович, Коротецький, Чечер, Лазич, Воловик (Прийма, 46), Танаса (Фабіньо, 75), Дімітров, Мхітарян, Годін (Шищенко, 78), Маріо Сержіо, Кінгслі. Тренер — Нікола Костов.
Арбітр — Швецов (Одеса).
Київ. Стадіон імені Валерія Лобановського. 15 100 глядачів. 18 градусів.
Бомбардири: Танаса («Металург», Донецьк), Ярмоленко, Гусєв, Мілевський (усі — «Динамо»), Худоб’як («Карпати») — по 4 м’ячі.
Можна було подумати, що на динамівській арені відбувається не поєдинок національного чемпіонату, а матч єврокубка. Можливо, заповнені трибуни когось і здивували. Але чи такою вже несподіванкою був високий глядацький інтерес? Ні. Люди прийшли подивитися на свого кумира, живу легенду. Андрія Шевченка вітали ще під час розминки, а коли він включився в гру після першого тайму, здавалося, народній радості не було меж. От вам і відповідь на запитання: що робити для повернення людей на трибуни. Необхідна якась нестандартна інтригуюча ситуація і неодмінно —футбол відповідної якості.
А «Динамо» в особі свого традиційно незручного суперника і цього разу дістало серйозного опонента. Скажу відверто, що гра команди Костова мені дуже сподобалася. І якщо б усі наші команди намагалися чинити такий опір «Динамо» і «Шахтарю», немає сумнівів, неодмінно міцнішав би наш чемпіонат. І глядачі б тоді питали зайвий квиточок. «Металург» в дебюті зустрічі і в середині другого тайму, часом застосовуючи пресинг, примушував динамівців тримати оборону.
Загалом кияни зіграли на пристойному рівні і, схоже, до старту в Лізі чемпіонів повинні набрати необхідну форму.
— Вітаю «Динамо» із заслуженою перемогою, — сказав Нікола Костов. — Господарі зіграли краще за нас. На наше виправдання, насамперед перед собою, необхідно сказати, що наші футболісти не відновилися після матчу з «Аустрією».
Для «Металурга» і його тренера стала несподіванкою поява на полі Андрія Шевченка. Гості не готувалися спеціально до цього варіанту. «Шевченко — дуже сильний футболіст, і ми сподівалися, що він все-таки не гратиме в цій зустрічі. Але він вийшов на поле після перерви і створив досить багато неприємностей для нашої оборони. В плані тактики на цей випадок ми нічого попередньо не відпрацьовували. Шевченко забив свій гол, і я вітаю його з цим».
Валерій Газзаєв сказав, що була гарна гра. «Можна сказати, що вона була виставковою, і здорово, що Андрій Шевченко забив м’яча, підтвердивши свої бомбардирські якості. Мені сподобався донецький «Металург» — добротна команда, якій непросто протидіяти. Хлопці сьогодні хотіли підіграти Шевченку, вивести його на ударну позицію. І я повинний сказати, що в нього було моменти три-чотири для вдалого завершення атаки. Ми побачили, що найвища майстерність у Шевченка не зникла, йому залишилося тільки вийти на свій рівень готовності. Хоча пенальті в цій грі забив Андрій Шевченко, надалі штатним пенальтистом буде Мілевський».
Шевченко не приховуав радості, побіг до трибун, узяв мікрофон і наговорив купу вдячних слів, викликавши відповідну реакцію вболівальників. А вже у підтрибунному приміщенні, на імпровізованій прес-конференції сказав:
— Ці 45 хвилин важать для мене багато. Я поринув у приємну і доброзичливу атмосферу. Гадаю, моя участь у матчі проти «Металурга» і поєдинках за збірну проти Андорри і Білорусі, якщо її тренер довірить мені місце у складі, сприятимуть поліпшенню моїх ігрових кондицій. Нехай так воно і буде.
На знімках: Андрій Шевченко свої 45 хвилин після повернення до рідної команди провів з величезним піднесенням; Андрія Ярмоленка (праворуч), котрий зіграв на високому рівні і дуже корисно, забив м’яча, щиро вітає колега Аїла Юссуф.
Фото Павла КУБАНОВА.