Віце-президент Асоціації міст України, міський голова Вінниці Володимир Гройсман ініціював проведення виїзного засідання aсоціації в Тернополі з метою вирішення питання вивезення з міста побутових відходів.
— Нам удалося знайти порозуміння стосовно шляхів розв’язання проблеми разом із головою Тернопільської облдержадміністрації, головою 
облради, міським головою Тернополя, — зазначив після засідання, яке відбулося 20 серпня ц.р., Володимир Гройсман. — Сторони підписали протокол намірів, тому переконаний, що тепер оперативно вирішать питання виділення земельної ділянки під полігон для тимчасового вивезення відходів. Дуже важливою є ще одна домовленість — про співфінансування будівництва сміттєпереробної станції.
Про політичні аспекти проблеми не йшлося, уточнює пан Гройсман. Треба розв’язувати проблему, а не шукати винних. Само по собі сміття з міста не зникне. Мешканці не повинні залишатися заручниками ситуації.
Вінниця пережила таку само ситуацію торік. На відміну від Тернополя, у місті над Південним Бугом з неї вийшли без особливих ускладнень, протягом трьох місяців знайшли шляхи порозуміння з громадою приміського села, де розташований полигон, і розпочали роботи із зменшення його негативного впливу на навколишнє середовище з подальшим захороненням. Цим досвідом вінничани поділилися з міським головою Тернополя Романом Заставним ще до проведення виїзного засідання Асоціації міст України. На думку пана Заставного, у Вінниці ситуацію вдалося вирішити швидко насамперед завдяки дружній співпраці представників трьох гілок влади — облдержадміністрації, облради та міськради. У Тернополі, за його словами, ситуація сприймалася насамперед на політичному рівні, тому так багато заяв і так мало конкретної роботи.
Щоб зменшити соціальне напруження, міська влада Вінниці вникла у проблеми територіальної громади села Стадниця, де розташовано сміттєзвалище. «Ми вже три роки поспіль виділяємо з міського бюджету кошти на оздоровлення дітей Стадниці, — каже Володимир Гройсман. — Прокладаємо в селі новий водогін, тривають роботи з асфальтування вулиць та їх освітлення. Такі заходи сприяють порозумінню між жителями села і міською владою. Вони бачать, що роботи на полігоні тривають щодня, ми виконали їх уже на вісімдесят відсотків. Те саме рекомендували зробити тернополянам.
— Проблема з полігонами для побутових відходів не тільки вінницька чи тернопільська, — продовжує віце-президент Асоціації міст України Володимир Гройсман. — У більшості міст вони експлуатуються уже від двадцяти до тридцяти років. У бюджетах територіальних громад немає коштів на її розв’язання. Виділення нових земельних ділянок, встановлення сучасного обладнання — все це має бути комплексна робота на всіх рівнях. Держава мала б узятися за вирішення цього питання, тоді не було б таких ситуацій, яка склалася, зокрема, в Тернополі.
Вінниця.