Заробітчани, які виїхали на початку економічної кризи на малу батьківщину, знову потягнулися з регіонів до Києва. І якщо колись співвідношення працюючих на столичних підприємствах місцевих і приїжджих фахівців було приблизно однаковим, то нині частка провінціалів уперше перевищила частку корінного населення.

 

Лояльність роботодавців до фахівців без реєстрації легко пояснити: вони готові працювати навіть за добряче схудлі зарплати, бо в регіонах більшість фахівців не можуть знайти собі гідного застосування.

Столицю захлеснула друга хвиля міграції персоналу з регіонів, пише «Деловая столица». За даними директора Київського міського центру зайнятості Олександра Мельника, якому компанії звітують про всіх найнятих працівників, з початку року столичні підприємства працевлаштували майже 69 тис. фахівців, близько 36 тисяч з яких — іногородні.

Якщо раніше співвідношення місцевих і приїжджих робітників було практично рівним, то тепер фахівців з регіонів, зайнятих на київських підприємствах, на 2% більше, ніж корінних мешканців, констатує експерт. Найбільшими постачальниками робочої сили в столицю є або прилеглі регіони, або області, що найбільш постраждали від кризи. Приміром, з Чернігівської області в Київ на роботу приїхало до 1,8 тис. осіб, з Харківської — 1,7 тис., Житомирської — більш як 1,6 тис., Вінницької — понад 1,5 тис., Донецької —близько 1,5 тис., Полтавської — 1, 4 тис., із Сумської — 1,3 тис.

А от вихідці із західних регіонів, судячи з усього, втратили надію поправити фінансовий стан за рахунок столичних роботодавців: за останні півроку з Волинської і Закарпатської областей на заробітки в Київ приїхали трохи більш як 300 осіб, з Тернопільської — 350, а з Рівненської — до 550.

Пожвавлення активних міграційних процесів на ринку праці експерти пояснюють просто. Виїхавши на початку кризи на малу батьківщину, розбалувані порівняно високими київськими зарплатами заробітчани не змогли знайти там гідних пропозицій. Тому, розтративши накопичені в кращі часи кошти, вирішили повернутися. А робота в Києві, попри розпал кризи, все ще є. За даними Держкомстату, рівень безробіття в столиці становить 6,9% проти 9,5% по Україні.

Центр зайнятості повідомляє: цього року в місті створено більш як 26 тис. нових вакансій, що вдвічі менше, ніж минулого сезону, але, з огляду на скрутні часи, не так і погано. Загальна кількість вільних робочих місць — 19 тис. Більшість потенційних роботодавців шукають тих, хто готовий до фізичної праці: 37% усіх вакансій відкрито для представників робітничих професій і 13% — для тих, хто без кваліфікації.

На знімку: продається робота...

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.