Цей будинок по вулиці Володимирській, 51/53, куди 40 років тому заселилися найшанованіші кияни, почали критикувати вже після зведення перших поверхів. Як лишень не називали багатоквартирну панельну новобудову — похмуру коробку навпроти вишуканих архітектурних форм київської Опери — і сундуком, і одоробалом, і бетонякою, і бункером! Але кияни тоді не змогли завадити його спорудженню: здавалося, що незграба стоятиме тут довіку...
Цей зразок пізньої радянської архітектури невизначеного кольору в історичному центрі міста — як глузування з навколишнього архітектурного ансамблю —і досі жахає перехожих своєю недолугістю. Але, здається, незабаром настане кінець «сундукові». Як заявив радник київського міського голови Ігор Добруцький, споруду реконструюють: роботи плановано розпочати вже восени. Наразі розглядається два варіанти, за рахунок чого здійснюватиметься реконструкція, — через залучення інвесторів чи за рахунок коштів міського бюджету.
Ігор Добруцький розповів, що вже розроблено дві програми реконструкції, які мають назву «Оновлений вигляд». Дві — тому, що міська влада має намір реконструювати і фасад будинку на Хрещатику, 15. Його буде пофарбовано, а також відновлена ліпнина та скульптури. Будинок цей — біля входу до Пасажу (колишній «Дитячий світ»), центральну частину якого плановано зробити повністю пішохідною. Містобудівна рада планувала тут замість бруківки укласти гранітні плити, але пізніше дійшли висновку, що економічніше буде все-таки асфальтове покриття. Біля входу в Пасаж передбачається облаштувати Площу зірок, на якій з’явиться красивий фонтан. Знайдеться місце і для паркування автотранспорту.
 
На знімках: той само «сундук»; радник київського міського голови Ігор Добруцький.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.