У одному із банків по вулиці Ванди Василевської, що в центрі столиці, вчора можна було здати долари по 8,15 і придбати — по 8,16 грн. «Можна двісті? — питаю». «Ні, лише по сто в одні руки, — відповів касир. — І ще, будь ласка, покажіть паспорт». Навіть за таких умов пропозиція дуже спокуслива. Адже станом на перше вересня більшість банків та «обмінок» правили за «зелений» від 8,47 до 8,55, а офіційний курс Нацбанку України лише трохи більше копійки не дотягував до історичних восьми гривень.
Нагадаємо: останній тиждень літа позначився різким здорожчанням іноземних, особливо, американських, грошей, щодень долаючи нові «психологічні» позначки. Спробувавши вгамувати валютну лихоманку, НБУ викинув на ринок дешеві «бакси» для продажу населенню на готівковому ринку. Однак якщо ще наприкінці минулого тижня спритні українці, добрячи оббігавши банки, могли придбати долар (до 1000) на 35 копійок дешевше й чимало заробити, здавши у сусідній «обмінці» по 8,45, то сьогодні мало де купиш бодай сотню за такою ціною. За словами експертів, дешевий «зелений» від Нацбанку майже розчинився в загальному обсязі валюти по 8,50.
Директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський вважає, що будь-яка економіка, де відбуваються кризові процеси, за визначенням не може мати сильну валюту. І головне завдання полягає в тому, щоб проводити девальвацію гривні «плавно та поступово, не створюючи панічних настроїв на ринку та серед населення. Це має бути дуже чітка та продумана стратегія Нацбанку», передає Ліга.net.
На думку Бураковського, НБУ мав усі можливості для попередження останнього зростання долара: «Чимало експертів ще навесні прогнозували другу хвилю девальвації національної валюти». Йдеться про те, щоб «зрізати» такі пікові стрибки курсу, знімаючи питання про виникнення паніки та валютних махінацій, оскільки будь-які коливання нацвалюти — грунт для спекуляцій.
Загалом, експерти вже давно не беруться чітко прогнозувати курс валют в Україні, однак і навіть дуже приблизні очікування економістів надто різняться: від оптимістичних 8 до апокаліптичних 20 гривень за долар на кінець 2009 — початок 2010 року. Більшість із них сходяться на думці, що ситуація залежатиме від послідовності Нацбанку, чималий вплив матимуть і обсяги надходження валюти з-за кордону, й ситуація із зарубіжними боргами корпоративного сектору.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.