Віктор ЯНУКОВИЧ, Партія регіонів:
— У країні другий рік вирує економічна криза, управлінський безлад та беззаконня. Багато попередніх оцінок, на жаль, справджується. Влада сконцентрована в руках уряду, в якому все вирішується фактично в одному кабінеті. Ручне адміністративне управління, наступ на бізнес і економічні свободи, безсистемність дій, відверта самореклама — це прямий курс до культу особи. І все це відбувається на наших очах. Усі розмови влади про світову економічну кризу — це фіговий листок, який прикриває більш глибоку та серйозну проблему. Нині питання стоїть принципово — врятувати країну і відбудувати державу чи продовжити дрейф у напрямі занепаду та руйнації.
Ми вимагаємо від уряду на поточному тижні надати Верховній Раді інформацію про виконання державного бюджету і бюджетів національних компаній, а також інформації про структуру та обсяг запозичень й умови погашення. Ми виступаємо за створення національного антикризового центру за участю опозиційного уряду. А також за поновлення діяльності депутатської конституційної комісії та визначення термінів її роботи, поставивши за мету узгодження проекту змін до Основного Закону.
Іван КИРИЛЕНКО, Блок Юлії Тимошенко:
— Перше важливе питання, як мінімум, — підготувати бюджет на 2010 рік. Без цього прийняття закону про соціальні стандарти принесе українцям чергову нестабільність національної валюти.
Фракція БЮТ не відмовляється від своїх слів стосовно закону про соціальні стандарти, але лише за умови, що законопроект буде погоджено з урядом і він не тягнутиме за собою колосальну інфляцію. Не можна допускати, щоб 10 гривень дали одним, а 100 гривень забрали в інших. Відповідний закон про соцстандарти не просто неузгоджений, він небезпечний по суті. Відповідний законопроект треба розглянути і уточнити, а вже потім ставити його в порядок денний для голосування.
У нас нині понад 1500 законопроектів, і нам є чим займатися. Тому наша фракція і запропонувала поточний тиждень зробити пленарним, бо в нас надзвичайно багато роботи. Зокрема, потрібно прийняти закони, що регулюють земельні питання, — внести зміни до Земельного кодексу, також потрібно розглянути законопроект про місцеві податки. А ще — врегулювати питання соціального захисту селян. Тому ми наполягаємо на прийнятті законопроекту про особисті селянські господарства. Нам потрібно також скасувати депутатські і чиновницькі пільги.
Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, Блок Литвина:
— Старт 1 вересня нового навчального року в Україні і збіг його з початком чергової сесії Верховної Ради є доволі символічним. Адже 1 вересня — це ще й День знань.
Але видається, що навіть і знання, коли вони поверхові, — це не панацея. Принаймні сформувалася когорта відносно молодих кар’єристів без сталих переконань, державницького стрижня, для яких посада — це самоціль і чергова сходинка до вищої посади. А про ефективність роботи стрибунів із посади до посади та гастролерів говорити не доводиться. Усім їм бракує одного — знання і розуміння того, що не політтехнологи мають визначати порядок денний державної роботи, не так звані виборчі фішки. Адже від багаторазового повторення слова «халва» солодко не стає, так і багатотисячні за кількістю та багатомільйонні за ціною бігборди, хоч би скільки обіцяли врятувати, побудувати, ані на йоту не поліпшують добробут простих людей.
І владні ініціативи та дії, навіть якщо вони чиняться з благих міркувань, породжують лише постійні аврали, штурмівщину, кавалерійські наскоки, недовірливе ставлення з боку суспільства до самого державного управління, до його адекватності сучасним викликам.
Блок Литвина пропонує спільно визначитися з тими насправді доленосними питаннями, що визначатимуть якість життєдіяльності наших громадян, які маємо розглянути і прийняти відповідні комплексні рішення.
Петро СИМОНЕНКО, Комуністична партія:
— Наше завдання — допомогти, щоб щастя школярів, які сьогодні розпочали новий навчальний рік, було реальним, щоб школи відкривалися, а не руйнувалися. Але ми говоримо і про трагедію людства, яка також пов’язана з датою 1 вересня, — це початок Другої світової війни. Трагедію людства, яка поглинула мільйони життів за те, що капітал розв’язав війну. І причиною Другої світової стала світова криза, яку саме капітал завершив цією всесвітньою бійнею. Хоч як сумно констатувати, жити нам легше не стало і найближчим часом не стане. Верховна Рада — представники великого капіталу, націоналістичних організацій, особливо сьогодні, в боротьбі за пост Президента — перетворилася на арену для розборок, дерибану і обману. Водночас очевидно, що всі вони домовилися між собою у головному — зберегти злочинну систему, зберегти нинішній політичний режим.
Ми вимагаємо припинити ці розборки і звернутися до потреб простих людей. Компартія наполягає, щоб уже на цій сесії було розглянуто пакет законів про збільшення мінімальної зарплати, накладення мораторію на зростання цін на продукти харчування та товари першої необхідності, житлово-комунальні послуги.
Микола МАРТИНЕНКО, «Наша Україна—Народна самооборона»:
— На перебіг сесії впливатимуть два потужні чинники — тяжка економічна криза і президентська виборча кампанія, яка вже фактично розпочалася. У народі в таких випадках кажуть: два лиха на одну голову. Парламент має зробити все, щоб передвиборна політизація не завадила боротьбі з кризою. Хоча нині в політикумі та мас-медіа домінують саме політичні теми. Одна з них — загострення україно-російських відносин — вочевидь, буде винесена в сесійний зал. Проте не став би перебільшувати значення заяв деяких російських керівників. Це суто політичні заяви, які спричинені, по-перше, внутрішньою конкуренцією. По-друге, ці заяви мають на меті вплинути на перебіг виборчої кампанії в Україні, збурити, поляризувати політикум та суспільство. Тому давайте цьому не підігруватимемо, будемо спокійними і виваженими.
«Наша Україна» наполягає на розгляді питання двосторонніх відносин, ми готові до діалогу з усіма фракціями без винятку, щоб український парламент мав українську позицію з цього питання. В України та Росії немає альтернативи діалогу та продовження співпраці. Є концептуальні речі, які повинні всіх об’єднувати, зокрема, енергетична безпека.
Записала Юліана ШЕВЧУК.