Учора розпочала роботу п’ята сесія Верховної Ради України шостого скликання

 

Ранкове засідання 1 вересня

Після урочистого відкриття сесії та Державного гімну України у виконанні хору імені Г. Верьовки глава парламенту Володимир Литвин у своєму виступі закликав провести спеціальне засідання парламенту за участю Президента і уряду.

Напередодні відкриття нової сесії керівники парламентських фракцій домовилися розглянути першим питанням законопроект щодо підвищення соціальних стандартів — прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати та пенсії, який вже прийнято парламентом у першому і другому читаннях.

 

На цьому наполягала Партія регіонів іще з минулої сесії, що не раз призводило до блокування роботи парламенту. Однак спочатку депутати мали затвердити порядок денний на всю п’яту сесію. З першої спроби це не вдалося — «за» проголосували лише 207 народних депутатів. Глава парламенту оголосив перерву і запросив лідерів фракцій на погоджувальну раду.

Після консультацій В. Литвин заявив, що склалася парадоксальна ситуація: до порядку денного включено всі законопроекти, запропоновані депутатами, але самі ці депутати не голосували за них. «Які ще повинні бути політичні розбіжності, чи потрібно переходити до того, щоб читати нотації? — зауважив Голова Верховної Ради. — Якщо не хочете працювати — у мене була пропозиція прийняти рішення про саморозпуск». Глава парламенту повторно поставив на голосування проект порядку денного на п’яту сесію без будь-яких вилучень, із включенням усіх законопроектів, які зареєстровано станом на 1 вересня. Порядок денний затверджено 234 голосами депутатів.

Проект закону про внесення змін до закону «Про Державний бюджет України на 2009 рік» щодо розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати у повторному другому читанні доповів від профільного комітету депутат Володимир Бондаренко (БЮТ ). Однак він повідомив, що законопроект ще не пройшов відповідну процедуру в Комітеті з питань бюджету, оскільки на засіданнях комітету щоразу бракувало кворуму. «Це якась політична гра, а не бажання прийняти законопроект», — стверджував В. Бондаренко. Натомість Михайло Папієв (Партія регіонів) зауважив, що Бюджетний комітет розглядав цей законопроект, підготовлено порівняльні таблиці, тому за Регламентом законопроект можна розглядати. Перший заступник глави парламенту Олександр Лавринович поставив на голосування законопроект у другому читанні й у цілому, проте за таке рішення віддали свої голоси лише 200 депутатів (із фракцій ПР і КПУ). Партія регіонів знову заблокувала парламентську трибуну.

***

Консультації лідерів фракцій до жодних домовленостей не привели. В. Литвин запропонував ще раз зібратися робочій групі для опрацювання закону про зростання мінімальних соціальних стандартів та визначення джерел фінансування цього закону. В. Литвин закрив ранкове пленарне засідання. «За такого підходу після завершення президентських виборів роботу парламенту не буде введено у нормальне річище, — заявив Голова Верховної Ради. — Ми розвалимо усе, що можна розвалити, і тоді прийдуть інші люди, які матимуть почуття відповідальності». Наступне пленарне засідання згідно з календарним планом відбудеться у вівторок, 8 вересня.

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.