Футбол. Ніби це відбувалося вчора, коли стався лункий переход тоді ще перспективного, і не більше, форварда київського «Динамо» до італійського «Мілана». Потім були блискучі роки виступів за червоно-чорних, переможні м’ячі, чемпіонські титули, виграш Ліги чемпіонів-2002/2003, зрештою, «Золотий м’яч» від «Франс Футбол» найкращому футболісту Європи-2004. Період слави і звитяг.
Італійський період змінив англійський — Андрій переїхав до лондонського клубу «Челсі», знову повернення до Мілана, а звідти — до Лондона. І от тепер повернення до рідного гнізда.
Минулої суботи Андрій Шевченко підписав дворічний контракт з чемпіоном України. А вже наступного дня у клубному конференц-залі «новобранця» журналістам представляв президент ФК «Динамо» (Київ) Ігор Суркіс.
Він нагадав, що ще давно поставив перед собою мету повернути Шевченка до свого клубу.
— Сказати, що я сьогодні щасливий, — нічого не сказати, — відзначив Ігор Михайлович. — Ми повернули символ київського «Динамо», ми повернули Героя України, який зробив для нашої країни, мабуть, стільки, скільки не зробив жоден політик. Відтепер Шевченко — гравець «Динамо», про жодну оренду не йдеться. Контракт підписано за схемою «2+1». Тренер динамівців Валерій Газзаєв сказав: «Я дуже радий, що до «Динамо» повернувся такий видатний футболіст як Шевченко. Він нам, безумовно, допоможе і у Лізі чемпіонів, і у чемпіонаті України. А найголовніше — своїм поверненням у рідну команду він дав приклад всім хлопчикам, які люблять футбол. Назвавши Андрія Шевченка генієм, Газзаєв зазначив, що йому ще не доводилося працювати з футболістами такого рівня.
Газзаєва запитали й про причини оренди Гільєрме. На що тренер відповів: «Відзначу, що на даний момент ми маємо чотирьох дуже класних форвардів, гравців національної збірні України: Шевченка, Мілевського, Кравця (котрий, до слова, вже з 5 вересня почне заняття) і Ярмоленка. У цій ситуації було б, напевно, неправильно утримувати Гільєрме, то й віддали його в оренду московському ЦСКА».
Чимало слів сказав і відповів на числені запитання сам винуватець події: «Хотів би подякувати усім, хто вплинув на мій перехід у «Динамо». Насамперед президенту клубу Ігорю Суркісу і тренеру команди Валерію Газзаєву. Я дуже радий, що повернувся до свого рідного колективу. Настав час знову грати за честь «Динамо», знов радувати наших уболівальників. Уже зараз треба ставати до роботи — у нас дуже сильна група в Лізі чемпіонів. Але чим група сильніша, тим краще для «Динамо»...
На прес-конференції знову спливла тема про будівництво. Ігор Суркіс вже вкотре поскаржився на нерозуміння цієї проблеми з боку київської міської влади. А тим часом клуб не раз висловловлювався, що хоч сьогодні готовий розпочати будівництво суперсучасного стадіону тисяч на 30-35 місць. На ньому команда грала б матчі Ліги чемпіонів. З великими клубами можна було б зустрічатися на НСК «Олімпійський», котрий збудують за рік-півтора. Динамівський стадіон імені Валерія Лобановського віддали б дублерам і молоді. Але ділянку під стадіон отці міста виділяти не поспішають.
Хотілося б нагадати їм, що всі вони вкупі не варті і «мізинця» великого клубу — гордості і слави столиці України.
Президент «Динамо» з доброю заздрістю говорив про керівників Донецька і області, котрі щиро люблять своє місто, «Шахтар». Тому Рінату Ахметову вдалося звести диво-споруду — «Донбас-Арену»...
На знімку: Андрій Шевченко під час прес-конференції.
Фото автора.