Такий загальний висновок випливає з парламентських слухань (на знімку), під час яких банкіри, народні депутати, експерти і консультанти аналізували шляхи стабілізації банківської системи.

З таким висновком можна сперечатися, але тільки приставши на низку розумних пропозицій з боку Комітету Верховної Ради з питань фінансів та банківської діяльності, як от провести ґрунтовні стрес-тести у всіх банках, щоб висвітлити справжню картину з капіталізацією і платоспроможністю банківських установ. Нині можна тільки констатувати: 15 місяців поспіль вкладники виводять із банків депозити; майже вся ліквідність сконцентрована в 20 банках, 11 з яких — іноземні (експерт Анатолій Дроб’язко); упродовж минулого року комерційні банки через девальвацію втратили третину свого капіталу (голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів та банківської діяльності Сергій Рибалка); на інвестиційний попит можна розраховувати щонайменше через рік (глава Нацбанку Валерія Гонтарева); перехід на стандарти міжнародної звітності гальмують суперечності податкового законодавства, ми й досі не знаємо, як класифікувати безнадійні кредити (глава одного з комітетів Незалежної асоціації банків України) та ін.

І, звісно, для Національного банку як регулятора банківської системи — це був день без компліментів. Присутні констатували, що політика Нацбанку перетворила банківську систему на розрахунково-касову «контору» з видачі готівкових коштів і здійснення обов’язкових платежів із затримками (глава Асоціації банків України Олександр Сугоняко). Ця система не нарощує, а скорочує кредитування громадян та економіки, не примножує, а розтринькує через девальвацію набутий капітал. Нагадаю, за підсумками 2014 року банківська система зазнала збитків на 52,9 мільярда гривень. Відтоді продовжує різко падати платоспроможність гривні. І не тільки. Курсова різниця вже спричинила падіння прямих іноземних інвестицій в країну майже на 20 відсотків. І це без урахування тимчасово окупованої території АР Крим та Севастополя.

Олександр Сугоняко наголосив, що на порядку денному стоїть питання життєдіяльності банківської системи і грошової зокрема. Хто сумнівається в тому, що без надійних банків не буде надійної гривні і надійної економіки? Серед присутніх не виявилося жодного.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.