1 вересня — найбільш хвилюючий день для тих, хто вперше переступить шкільний поріг. Сьогодні це майже 392 тисячі першокласників по всій Україні. І хоча їх кількість збільшується, школярів загалом з кожним роком стає менше, відзначають у Міністерстві освіти і науки. Так, за підрахунками начальника департаменту середньої і дошкільної освіти Олега Єреська, через нестачу учнів майже 80 сільських шкіл цього року змушені зупинити свою роботу. А школярі, що залишилися без рідних стін, сядуть за парти у школах сусідніх населених пунктів.
Прийняти рішення про закриття шкіл можуть лише місцеві органи виконавчої влади, а якщо це стосується шкіл у сільській місцевості, то лише за погодженням із громадою, сказав на прес-конференції О. Єресько. «Міністерство освіти не закриває і не відкриває навчальні заклади — це не наша компетенція», — відзначив він.
За його словами, початкова школа повинна бути в кожному населеному пункті, навіть якщо там навчаються п’ять осіб, але складності виникають зі старшими класами, коли «закладаються основи наук, і вже без наочного матеріалу, тільки шматком крейди і дошкою навчити дуже важко, а сьогодні забезпечити кожну сільську школу просто неможливо. Тому їх укрупнюють, створюють базові школи, куди підвозять дітей з різних сіл, де одна-дві дитини на все село».
— Також залишається проблема педагогічного навантаження. Ставка викладача — 18 годин на тиждень, а якщо взяти, приміром, біологію в різних класах, то вона буває від 1,5 до 2 годин на тиждень, тому вчителеві, щоб мати ставку, необхідно працювати мінімум у 9 класах, а коли в школі п’ятеро дітей в одному класі, ставка зменшується. Також неможливо знайти фахівців, тому викладачі часто читають непрофесіонально свої предмети, один учитель читає і фізику, і хімію, і біологію, і математику, — додав О. Єресько.
Для того, щоб шкільні будинки не пропали й у разі демографічного вибуху їх можна було відновити, в них тимчасово радять розміщувати культурні центри, бібліотеки і навіть сільські клуби. На думку чиновника, не можна допустити повторення ситуації 90-х років минулого століття, коли «у зв’язку зі скороченням кількості дітей дошкільного віку дитячі садки фактично йшли з молотка, здавалися в оренду і розпродувавалися направо й наліво». За його словами, сьогодні ситуація змінилася, і дитячих дошкільних закладів не вистачає.
Він також нагадав, що в державі реалізується програма «Шкільний автобус», завдяки якій 93 відсотків дітей підвозять у школи. За його словами, спонсори не завжди дарували школам нові автобуси, і нині виникла проблема відновлення автопарків. Уряд, у свою чергу, цього року виділив зі стабілізаційного фонду держбюджету 150 млн. гривень на закупівлю автобусів для перевезення школярів.
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.