Завтра «перлина біля моря»відзначить 215-річчя
Створена за указом російської імператриці Катерини ІІ як порт, нині Одеса перетворилася на великий морський, промисловий, культурний і громадсько-політичний центр України.
Іменини місто святкуватиме весь тиждень. Разом з одеситами радісний настрій розділять делегації 20 міст-побратимів, надзвичайні і повноважні посли 19 держав.
2 вересня Одеса благословить у навколосвітню подорож екіпаж яхти «Іваноїс», яка відчалить від морського вокзалу. А тим часом вдячні городяни покладуть вінки до монументів державних діячів, яким Південна Пальміра зобов’язана своїм народженням і процвітанням: Йосипові де Рибасу, герцогові Рішельє, князю Михайлові Воронцову, Григорію Маразлі.
10 годин на Думській площі триватиме марафон — збирання побажань місту Одесі під девізом «Хай буде все, як ти захочеш». На Дерибасівській і Ланжеронівській відбудеться 3-й міжнародний фестиваль вуличних лицедіїв. До речі, у дні святкування відкриється ще один театральний фестиваль, присвячений двохсотліттю з дня народження Миколи Гоголя, який неодноразово бував у нашому місті. Колективи з Києва, Москви, Орла, Оренбурга, Бєлгорода і, звісно, Одеси покажуть спектаклі за п’єсами Гоголя.
У програмі також лицарські турніри, виставки квітів, «караоке на Дерибасівській», міжнародний конкурс карикатур, вручення Одесі «Дошки пошани Ради Європи», а також концерт міського оркестру Ларнаки (Кіпр) — міста-побратима Одеси.
Ну, а головною «фішкою» свята 2 вересня стане гала-концерт на Потьомкінських сходах. Для одеситів виступатимуть Джамала, Руслана, група «ВВ», Максим Галкін, Ані Лорак, Потап і Настя Каменських. Організатори свята повний склад учасників концерту тримають у секреті, побоюючись, що Потьомкінські сходи не витримають напливу глядачів. Тим більше, що їх чекає ще й святковий феєрверк із 215 салютних букетів.
Одеса.
Компетентна думка
Едуард ГУРВІЦ, одеський міський голова:
— Місто створюють не стіни, а люди. В Одесі живуть представники 130 національностей, це місто має блискуче почуття гумору. Все інше теж додається.
Ми дуже хочемо, щоб Одеса стала великим культурним і туристичним центром. Насправді в радянські часи так і було, але скоріше в примусовій формі. Тоді можна було поїхати за путівкою або в Крим, або в Одесу, зараз можна рушити куди завгодно.
Я вірю в Одесу і вірний Одесі.