На ній депутати планують розглянути більше тисячі законопроектів
До порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради шостого скликання включено близько 1300 проектів законів, 26 із них — Президент визначив як невідкладні. Про це на вчорашній погоджувальній раді керівників депутатських фракцій і комітетів повідомив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. 
Сьогодні, за його словами, мають затвердити цей порядок, усунути неузгодженості у текстах прийнятих законів та постанов, зокрема, про загальні засади державно-приватного партнерства.
Крім того, парламентарії мають розглянути постанови про уточнення дати проведення парламентських слухань на тему: «Закордонне українство: сучасний стан та перспективи співпраці», а також стосовно проведення парламентських слухань про становище студентської молоді в Україні. А для прийняття рішення з обговорених питань запропоновано чотири проекти постанови. Серед них — про щорічну доповідь Омбудсмана про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в нашій країні та про рекомендації парламентських слухань на тему: «Про соціальне, медичне і пенсійне забезпечення ветеранів війни та відзначення 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні».
2—4 вересня народні депутати працюватимуть у комітетах, комісіях та фракціях. Попри те, Володимир Литвин закликав народних обранців пришвидчити розгляд законопроектів щодо внесення змін до Конституції, аби парламент скерував їх до Конституційного Суду. Водночас, за його словами, є 16 законопроектів, щодо яких Президент застосував право вето.
У свою чергу, лідер регіоналів Віктор Янукович заявив, що у вівторок його колеги вимагатимуть першочергово розглянути питання про підвищення соціальних гарантій, а також мінімальної зарплати до 1500 грн. і мінімальної пенсії до 1300 грн. Регіонали просять уряд прозвітувати про стан виконання державного бюджету за перше півріччя, а також про плани щодо використання коштів МВФ. «Ми не дамо уряду використовувати кошти МВФ у ручному режимі, яких, до речі, за нашими підрахунками, накопичилося вже близько 40 млрд. грн.», — наголосив Віктор Янукович. Водночас регіонали вимагають скасувати рішення про підвищення з 1 вересня тарифів на газ для населення.
Прийняти у пакеті законопроекти про підвищення зарплати і про мораторій на підвищення цін запропонували комуністи. Їхній лідер Петро Симоненко наголосив, що нині треба підтримати стратегічні підприємства і навіть націоналізувати деякі з них, зокрема Коростенський фарфоровий завод. Водночас, на його думку, народні обранці мають ухвалити низку документів, зокрема, стосовно мораторію на продаж землі, нейтрального статусу держави та унормування виплат в умовах кризи вкладникам Ощадбанку.
Лідер фракції Блоку Литвина Ігор Шаров, а також лідер фракції БЮТ Іван Кириленко запевнили, що їхні фракції підтримують порядок денний і готові працювати в діловому ритмі. Іван Кириленко переконаний, що в нинішній кризовий рік, рік випробувань, треба уникати протистоянь і знаходити компроміс. Бютівці запропонували у п’ятницю провести позачергове засідання і розглянути близько 40 законопроектів, які стосуються розвитку і підтримки місцевого самоврядування. Іван Кириленко заявив, що його однопартійці проти необдуманого підвищення соціальних стандартів, коли, за його словами, додають гривню, а забирають десять. Такий підхід, на його переконання, може спровокувати девальвацію гривні, величезну інфляцію, що призведе до знищення економіки.
У свою чергу, Володимир Литвин поінформував, що в такому випадку немає необхідності проводити позачергову сесію, а треба лише внести зміни до календарного плану роботи парламенту.
Один із лідерів «НУ—НС» Борис Тарасюк переконаний, що Верховна Рада вже в перший день своєї роботи має відреагувати на «незрозумілу заяву Президента Росії». Важливим і актуальним, на його переконання, є і врегулювання діяльності органів місцевого самоврядування. Крім того, зазначив Борис Тарасюк, його фракція наполягає на включенні до порядку денного ще 107 законопроектів, які підготували нунсівці.
А перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов запевнив, що до 15 вересня (у встановлені законодавством терміни) Кабінет Міністрів подасть проект державного бюджету на наступний рік. Посадовець закликав народних обранців підтримати урядові законопроекти (яких, за його словами, Кабінет Міністрів подав аж 236) стосовно антикризових заходів, заходів щодо подолання стихійних лих, а також проведення Євро-2012.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.