Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович закликає депутатський корпус до спокійної та результативної роботи в рамках чинного законодавства та досягнутих політичних домовленостей щодо питання підвищення соціальних стандартів. Про це він заявив на погоджувальній раді.
О. Лавринович уточнив процедуру ініціювання та розгляду в парламенті питання про підвищення соціальних стандартів. «Відповідно до Конституції України та рішень Конституційного Суду кожен народний депутат має право виходити з законодавчою ініціативою щодо зміни будь-якого закону, навіть закону про державний бюджет», — сказав Перший заступник глави парламенту. За його словами, «немає жодних обмежень у законодавчому плані щодо вирішення цього питання».
Водночас О. Лавринович підкреслив, що останнім часом в Україні вже існує шалена девальвація гривні, відповідно до рівня інфляції відбувається падіння заробітних плат та пенсій. «І в політичному плані, якщо говорити виключно про те, що буде девальвація гривні і висока інфляція, треба казати, що останнім часом не те що не піднімали соціальні стандарти, а в нас вони опускались у зв’язку з рівнем інфляції протягом тривалого часу», — сказав політик і додав: «Тут перегляду не було відповідно до вимог закону про оплату праці. При цьому в нас відбувається шалена девальвація».
Перший заступник глави парламенту нагадав про публічно озвучені домовленості щодо першочергового розгляду питання про підвищення соціальних стандартів: «Оскільки була така домовленість публічно озвучена, то не потрібно зараз говорити про те, що ми маємо це питання розглядати ще після якихось додаткових узгоджень і створення ще якоїсь робочої групи».
«Сподіваюсь на підтримку депутатського корпусу в цьому питанні, щоб воно було вирішено виключно в спосіб, який передбачений Конституцією і законами України і відповідно до тих політичних домовленостей, які ми мали в парламенті. Я просив би, щоб ми мали можливість спокійно і результативно розпочати наступну сесію», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради.
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради.