Футбол. Утретє поспіль донецький «Шахтар» здобув Суперкубок України. Ця перемога набуває більшої ваги, якщо врахувати ситуацію, в який опинився клуб та його місто. А ще — кілька днів тому з команди втекли аж шестеро провідних гравців. Але, як кажуть, незамінних не буває. Колектив зберігся і своїм успіхом підтвердив свої силу та можливості.

Перед матчем величезна колона вболівальників «Динамо», «Шахтаря» і «Карпат» пройшла центральними вулицями Львова. Ця хода єднання — грандіозна і суперпатріотична акція молоді.

А вже на стадіоні індивідуальні призи отримали лауреати попереднього сезону (за підсумками опитування вболівальників та УПЛ): Луїс Адріано (найкращий бомбардир, «Шахтар»), Сергій Болбат (найкращий молодий гравець, «Металург», Донецьк), Андрій П’ятов (найкращий воротар, «Шахтар»), Юрій Можаровський (найкращий арбітр, Львів), Мірча Луческу (найкращий тренер, «Шахтар»).

Нагороди вручили президент Прем’єр-ліги, народний депутат України Віталій Данилов, міський голова Львова Андрій Садовий, президент ФФУ Анатолій Коньков.

Обидві команди розпочали матч активно, але «гірники» діяли трохи потужніше. Чудовий момент був у Срни на 9-й хвилині, коли він, ніким не прикритий, з правого кута штрафного майданчика киян завдав сильного удару. Але той потужний постріл не пробив велике скупчення гравців біля динамівських воріт.

А потім ініціативу перехопили кияни. Безус ефектно пробив головою в польоті після подачі Віди, але не влучив. «Шахтар» не забарився відповісти голевим моментом: помилився Макаренко, і Луїс Адріано точною передачею вивів Гладкого сам на сам із Шовковським. Та донеччанин не зміг влучити у порожній правий нижній кут воріт.

Та найбільше подобалась абсолютна безкомпромісність боротьби. Цьому сприяла надзвичайна атмосфера на стадіоні: переповнені трибуни вирували і гнали команди вперед.

Після перерви гра ще більше загострилася, і коли «Динамо» почало частіше атакувати, забили... «гірники». Індивідуальну майстерність і витримку продемонстрував Олександр Гладкий, котрий ефектно зіграв на паузі і вразив порожні ворота киян.

«Шахтар» почав діяти обережніше і раціональніше. Здавалося, що все так і завершиться, але динамівці ще раз пропустили. До взяттяі воріт призвела дитяча недбалість Аруни. Марлос відібрав у нього м’яч, обіграв Макаренка і влучно пробив повз Шовковського.

Сергій Ребров:

— Добре, що в такий складний час цей матч взагалі відбувся.

— Переїзд Ідейє до Англії сильно вплинув на атакувальний потенціал команди?

— Як на мене, то ніяк не вплинув. Він не проходив збори, не провів жодного тренування.

— «Шахтар» забивав свої голи, коли його футболіст перегравав оборонців «Динамо». Чи скаржитеся на нестачу індивідуальної майстерності центрбеків?

— Не хочу нікого звинувачувати, відповідальні всі. На жаль, повторюються минулі помилки.

— Калитвинцев і Рибалка сьогодні вийшли у стартовому складі. То ці виконавці залишаються в команді?

— Тепер вони наші гравці, і, якщо правильно використають свої можливості, у них все вийде.

— Чи можна вважати цей склад «Динамо» оптимальним?

— Деякі футболісти ще не набрали необхідних кондицій, зіграли не на повну. Тим паче, в Україні непроста ситуація, і нам треба зробити все, щоб люди почувалися добре в «Динамо».

— Що скажете про Тремулінаса?

— Досить пристойний футболіст, який може приносити користь команді. Сподіваюся, він залишиться...

Мірча Луческу:

— Наша гра стала якіснішою. Також приємно знову бачити переповнений стадіон. Супер! Та й радує загальний рівень футболу, який показали команди. Вважаю, суперники були рівні, обидва заслуговували на перемогу. Але ми краще використали створені моменти. Футболісти пройшли нелегку підготовку на зборах, мали гарну мотивацію почати сезон саме з перемоги.

— Пара форвардів Гладкий—Адріано — це експеримент чи певне рішення?

— І надалі виступатимемо таким складом, бо нині у «Шахтаря» кадровий дефіцит — відсутні вісім гравців. До речі, останні матчі ми зіграли саме в такій комбінації.

— Якщо порівняти нинішнього Гладкого з тим, який грав за «гірників» кілька років тому...

— Думаю, сьогоднішній результат усе показав.

— Як часто гратимете у Львові?

— Дуже часто. І матчі Ліги чемпіонів також. Тут дуже класна атмосфера. І саме місто прекрасне, ми насолоджуємося ним, коли приїжджаємо в гості до «Карпат».

*** 

Перед матчем за Суперкубок у Львові відбулося засідання виконкому ФФУ, на якому затвердили формат чемпіонату і Кубка України в сезоні-2014/2015. Гратимуть 14 команд у два кола. Жодних матчів «другого етапу» не передбачається. Щодо Кубка країни, то на стадіях 1/8, 1/4 і 1/2 фіналу суперники проводитимуть між собою по дві зустрічі.

Віктор БРАНИЦЬКИЙ (зі Львова).

Безмежна радість переможців.

Фото Євгена КРАВСА (спеціально для «Голосу України»).