«Закликаючи владу до ухвалення рішення про введення воєнного стану, народні депутати мають усвідомлювати наслідки такого рішення для країни. Сьогодні навіть одне необережне слово здатне потягнути за собою великі наслідки», — на цьому під час зустрічі з представниками депутатських фракцій та груп наголосив Президент Петро Порошенко. У зустрічі також взяли участь Голова Верховної Ради Олександр Турчинов та Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

 За словами глави держави, Україна вже перебуває у стані бойових дій та має обороняти свою територію, а для цього потрібна боєздатна армія та відповідне її забезпечення, що неможливо під час воєнного стану. «У воєнному стані заборонене постачання зброї, продукції подвійного призначення, а нам треба виграти війну», — наводить слова Президента його прес-служба.

П. Порошенко також звернув увагу, що під час воєнних дій законом захищена не тільки сторона, яка зазнала агресії, а й країна-агресор. «Воєнний стан — це ситуація, коли є протилежна сторона. І та сторона, з якою ми воюємо, має відповідні права. Її можуть підтримувати, в тому числі й інші держави, вона захищена міжнародним правом», — підкреслив Президент та наголосив, що сьогодні влада сконцентрувала зусилля на визнанні світом так званих «Луганської і Донецької народних республік» терористичними організаціями. «Ми наполегливо працюємо над тим, щоб всі, хто сьогодні вбиває українських солдатів і українських цивільних, були визнані терористами, а фінансова чи будь-яка інша допомога терористам — злочином проти людства», — заявив глава держави.

Ще одна обставина, на яку звернув увагу П. Порошенко, це те, що введення воєнного стану унеможливить підтримку України з боку міжнародних фінансових інституцій. «Країнам у стані війни МВФ не дає грошей. Про це ніхто не думає, коли ставить сьогодні питання про воєнний стан», — зауважив П. Порошенко.

Під час зустрічі глава держави подякував народним депутатам за підтримку його Указу про часткову мобілізацію та звернення Верховної Ради до країн світу з вимогою визнати так звані «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями. П. Порошенко зазначив, що після трагедії, яка сталася в українському небі, це надзвичайно важливе питання. Він висловив сподівання, що країни, чиї громадяни загинули внаслідок теракту проти літака «Малайзійських авіаліній», підтримають Україну в цьому питанні.

Водночас Президент виступив з критикою на адресу тих депутатів, котрі, за його словами, не підтримали зусилля держави у питаннях, що стосуються захисту її територіальної цілісності та суверенітету. «З одного боку, справді вдячний вам за прийняті рішення. З другого — просто шокований тим, що вони пройшли на межі критично малої кількості голосів. Вся країна воює, а 210 народних депутатів вважають, що їм байдужа війна?» — запитав глава держави.

«Сьогодні є речі, які мають об’єднувати країну, і я впевнений, що захист суверенітету нашої держави має об’єднувати всіх політиків, незважаючи на те, до якого політичного табору вони належать. Все суспільство має бути єдиним», — наголосив Президент.

Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).