Уже наступного тижня відкриється п’ята сесія Верховної Ради шостого скликання. Чого варто очікувати від осіннього політичного сезону, які законопроекти потребують негайного розгляду і чи вдасться затвердити державний бюджет на наступний рік? На ці запитання «Голосу України» відповідають народні депутати.
Олександр ГОЛУБ (КПУ):
— Жодних підстав для невідкриття сесії 1 вересня немає. Переконаний, депутати нормально розпочнуть свою роботу. Звісно, ми знову почуємо певну кількість популістських заяв, гасел. Не думаю, що в перший день ми побачимо радикальні кроки, блокування. Така ситуація, швидше за все, буде характерна для наступного пленарного тижня. Негайного розгляду потребують законопроекти стосовно соціальних гарантій, зокрема підвищення пенсій і мінімальних виплат. До того ж треба розглянути бюджетні питання і формування тарифної політики нашої держави. Щодо прийняття державного бюджету на наступний рік у мене є певні сумніви, оскільки він розглядатиметься не з точки зору основного фінансового плану, а з точки зору передвиборної кампанії. На жаль, держбюджет буде заручником президентських перегонів.
Андрій ПАВЛОВСЬКИЙ (БЮТ):
— Я оптиміст і, незважаючи на те, що робота нинішньої сесії ускладнюватиметься чинником президентської кампанії (що вноситиме в роботу парламенту певний деструктив), сподіваюся, що здоровий глузд візьме верх і ми зможемо цивілізовано відкрити сесію 1 вересня. Ми затвердимо порядок денний й ухвалюватимемо вкрай потрібні законопроекти, передусім економічні. Хотілося б вірити, що ми знайдемо порозумінні і щодо державного бюджету. Хоча тут є певні політичні моменти, які ускладнюють прийняття цього закону. Крім того, вважаю, що треба прийняти закон про обов’язкове інформування населення про вміст ГМО у продуктах харчування, автором якого я є. Гадаю, не менш важливою є тема оподаткування нерухомості. Це нормальний цивілізований досвід майже 100 країн світу. Йдеться про те, щоб брати податки із власників будинків площею понад 300 кв. метрів. На жаль, деякі багатії в парламенті блокують цей закон. Дивуюся, декілька тисяч гривень на рік покласти до місцевого бюджету їм шкода, а за вечерю в ресторані, за яку сплачують значно більше, — не шкода. Але, переконаний, прихильників цього законопроекту побільшає і парламент його ухвалить.
Михайло ЧЕЧЕТОВ (Партія регіонів):
— У понеділок на погоджувальній раді регіонали запропонують розглянути питання про підвищення соціальних стандартів у перший же день сесії. Розв’язання цієї проблеми чекає більшість населення країни (до речі, це питання з порядку денного не знімалося) — особливо якщо врахувати інформацію про підвищення тарифів на газ, електроенергію, відключення світла й гарячої води. Якщо нас не підтримають і компроміc не буде знайдено, ми готові до найрадикальніших дій. Ми примусимо коаліцію, уряд подбати про людей, а не абстрагуватися від реальності. Народні депутати мають конструктивно, без зайвої демагогії, розв’язувати проблеми своїх виборців, і регіонали робитимуть все, щоб це так і було. Крім того, сьогодні потрібна корекція бюджету, оскільки фінансовий документ готувався з розрахунку зростання ВВП, а він знизився на 20 відсотків. Сьогоднішній кошторис неадекватний економічним реаліям. З другого боку, ми розуміємо, що Тимошенко невигідно коригувати бюджет, оскільки тоді в неї не буде можливості в ручному режимі управляти фінансовими потоками. Прикро, що держбюджет буде зроблено під банкрутство країни і передвиборну кампанію. Такий кошторис, ми, звичайно, не підтримуватимемо.
Валерій БАРАНОВ (Блок Литвина):
— Передусім потрібно визначитися із процедурою виборів Президента — це ключове питання на сьогодні. Крім того, необхідно зайнятися Конституцією, її обговоренням, нехай навіть це буде чорновий варіант Президента. Я впевнений, що нічого серйозного і розумного не буде прийнято, тому що нічого серйозного і розумного не було прийнято до сьогодні. Тому, на жаль, уже у вересні всі почнуть дорікати один одному, згадуючи, хто і що купив-продав. А Володимира Литвина звинуватять у тому, що він спалив Карфаген. Як мінімум. Таке багнюкометання буде доти, поки ми не виберемо Президента. Сподіваюся, що новий глава держави зможе об’єднати націю. Бюджет нам удасться прийняти більшістю, а Партія регіонів продовжуватиме займатися критикою, популізмом, вимагати підвищення пенсій, роздачі слонів, матеріалізації духів і працювати на електорат, котрий вірить у ці казки.
Оксана БІЛОЗІР («НУ—НС»):
Сьогодні важко давати якісь прогнози, бо ситуація в нашому політикумі непередбачувана. Не виключено, що у нас будуть ще нові коаліції.
Однак для всіх зрозуміло, що потрібно переглянути бюджет. З наявним фінансовим документом не можна закінчувати рік. Але навряд чи це буде реалізовано. Також вкрай необхідно ухвалити антикризовий законопроект стосовно банківської сфери, зокрема, про те, що кредити мають видаватися виключно в гривнях. Відповідний законопроект я вже підготувала.
Сподіваюся, що на цій сесії народні депутати приділять особливу увагу законопроектам, які стосуються сім’ї. Це, до речі, і позиція Президента. Тому що сім’я — це цеглинка держави. І хоча ми сьогодні констатуємо: народжуваність у нас краща і діток більше, але розуміємо, що інститут сім’ї має величезні проблеми. Тому я виступила з ініціативою провести парламентські слухання «Інститут сім’ї в Україні: проблеми та шляхи їх вирішення». Також планую приділити особливу увагу дітям-сиротам. Ми чудово розуміємо, що наявність значної трудової міграції сформувала в Україні велику кількість так званих соціальних дітей-сиріт. У них порушена психіка, немає здорового ставлення до сім’ї... Про це обов’язково треба говорити, робити реабілітаційні центри для дітей. Звісно, не можна замінити їм батьків, але не можна й допустити, щоб ці діти сприймали свою маму чи тата лише як гаманець. Діти не ходять голосувати, тому вони і їхні проблеми не цікаві для більшості політичних сил. Ми чомусь не говоримо про проблему сурогатного материнства. Вся європейська преса пише про те, що сьогодні європейські жінки не хочуть народжувати, тому що в них є альтернатива — сурогатне материнство, джерело якого (що найстрашніше!) — в Україні. Я внесу і дуже хочу, щоб на цій сесії Верховна Рада розглянула мій законопроект, який стосується трудової міграції і світової діаспори. Наша держава має захищати своїх громадян, хоч би де вони працювали. Крім того, нагадаю, що Кабінет Міністрів прийняв рішення про внесення до парламенту нового Великого Герба. Це дуже конфліктний герб. Я внесу відповідний законопроект про Великий Герб, який буде дуже цікавий. Я виходила з того, щоб повернути державі наші обереги і символи. Вірю, що так і буде.