Післясвятковий тиждень засвідчив: президентська кампанія, попри відсутність юридичних підстав, ввійшла в гарячу фазу. Кожен з претендентів на булаву намагається «світитися» в інформаційному просторі, використовуючи для цього всі можливості.
Так, Віктор Ющенко у своєму зверненні з нагоди чергової річниці незалежності України не тільки підбив підсумки свого перебування в політиці, а й фактично виклав свої програмні цілі.
У свою чергу, прагне набирати додаткових балів і прем’єр. Юлія Тимошенко не тільки отримала у подарунок тигреня, а й подарувала своє ім’я літакові. Водночас продовжила наступ на своїх суперників. Зокрема, пообіцяла повернути в державну власність дачу, на якій мешкає лідер опозиції Віктор Янукович. (Щоправда, цікаву версію з цього приводу в ефірі «5 каналу» висловила народний депутат Ганна Герман (фракція ПР). За її словами, донедавна Юлія Тимошенко шукала міжнародних посередників, які посприяли б формуванню широкої коаліції між БЮТ і Партією регіонів. Однак цього не вдалося зробити, а тому прем’єр і прийняла таке рішення).
Натомість Віктор Янукович зібрав журналістів, де розповів не тільки про те, як планують діяти регіонали після відкриття чергової сесії Верховної Ради. Він також поділився сімейними секретами. Зокрема, що подарував внукам. З другого боку, лідер ПР заявив навіть про те, що у разі його приходу до влади Чорноморський флот може залишитися у Криму і після 2017 року. За що був одразу розкритикований політиками з провладного табору.
Водночас Голова Верховної Ради Володимир Литвин висловив переконання, що треба наводити мости у відносинах наших країн, але не порушувати при цьому закони, і Конституцію зокрема. З другого боку, глава парламенту цього тижня чимало уваги приділив вивченню проблем у галузі освіти і охорони здоров’я. На його думку, треба піднімати престиж цих професій, аби люди могли отримати високоякісну освіту і відповідну медичну допомогу. Так, як цього вимагає Основний Закон країни.
Не виключає свого походу за президентською булавою і скандально відомий міський голова Ужгорода Сергій Ратушняк. Дехто з політологів оцінює його намір як розробку штабів деяких кандидатів. Зокрема, вони вважають Ратушняка «технічним» кандидатом Юлії Тимошенко, який потрібен для того, щоб відбирати голоси в Арсенія Яценюка. Не виключають вони і причетності до цього кроку ужгородського міського голови і регіоналів.
Можна стверджувати: наступний тиждень буде не менш насиченим на події. Можуть розгорітися і нові скандали, можуть з’явитися і нові дійові особи.