Виробники настільки «поліпшили» рецептуру деяких популярних продуктів, що залишається тільки дивуватися. Як стверджують у центрі споживчих експертиз «Тест», сметану тепер одержують не лише з молока. Експерти перевірили 12 зразків цього кисломолочного продукту й у чотирьох із них знайшли рослинні жири.
У дослідженні взяли участь 12 марок сметани 20-відсоткової жирності: Presіdent, «Фанні», «Ашан», «Баланс», «Слов’яночка», «Веселий молочник», «Простоквашино», «Добряна», «Веселая ферма», «Злагода», «Галичина», «Щодня». Всі вони — вітчизняного виробництва.
Спочатку експерти вирішили перевірити продукт на жирність. За документами може бути від 15 до 40 відсотків. Але саме на цьому й хочуть заощадити виробники. На радість покупцям, у цьому плані зауваження викликала тільки сметана марки «Злагода»: замість обіцяних 20 жирність виявилося 19,5 відсотка.
Потім фахівці поцікавилися походженням цього самого інгредієнта. У сметанах «Веселая ферма», «Злагода», «Галичина» і «Щодня» було виявлено немолочний жир, хоча на етикетках про нього не було сказано ні слова. Гніву споживачів фальсифікатори не бояться: молочний жир вони частково або повністю замінюють рослинним. «Веселая ферма» замінила молочні жири рослинними на 66,4, а виробники «Щодня» — на 99 відсотків! Інші зразки відповідають нормі.
Потім продукти тестували на мікробіологію: шукали корисні та шкідливі бактерії. Перші були в нормі у всіх виробників. А от «Веселая ферма» знову засмутила: у сметані виявили кишкову паличку.
Маркування й упаковка продукту особливих зауважень не викликали. Але внаслідок дегустації та лабораторних досліджень три зразки одержали оцінку «погано» і два — «дуже погано». Відмінників похвалять покупці, а ми відзначимо «двієчників». Оцінку «погано» заслужили «Веселая ферма» і «Злагода». Оцінку «дуже погано» в експертів одержали сметани «Галичина» і «Щодня» — через наявність немолочного жиру та серйозні зауваження до смаку. До того ж останній продукт взагалі важко назвати сметаною: молочний жир у ній майже повністю замінено рослинним.