Картопля фрі, чіпси, газовані напої та тістечка буде суворо заборонено у шкільних їдальнях і буфетах Болгарії. Як повідомляє видання «Про Європу», з полиць зникнуть також пончики, торти, макаронні та вироби зі смаженої картоплі. Заборонять продавати сухі супи й бульйони, кондитерські вироби з високим умістом жиру й цукрового сиропу, цукерки.
Щоправда, шоколад і традиційна болгарська банічка (листковий пиріг із бринзою), а також бутерброди й кекси отримали добро на продаж. Усе це зафіксовано в новому Положенні про харчування дітей у школі, котре із затримкою в один рік було підписано колишнім міністром охорони здоров’я Євгенієм Желєвим у його останній робочий день. Положення набуде чинності 15 вересня нинішнього року.
Ожиріння в дітей у Болгарії набуває характеру епідемії, каже національний консультант із питань харчування професор Стефка Петрова. Відповідно до опитування в 2004 році 20 відсотків учнів мали надлишкову вагу, в 2008-му ця проблема зафіксована вже в 30 відсотків шестиліток.
Надлишкова вага призводить до таких захворювань, як діабет і гіпертонія, які дедалі частіше виявляють у дітей. А пишність форм, у свою чергу, прямо залежить від харчування. У новій постанові дається перелік продуктів, які повинні бути присутні у шкільних їдальнях. Це свіжі овочі та фрукти, молоко й молочні продукти, але лише з умістом жиру до 2 відсотків. У меню має бути, принаймні раз на тиждень, риба й не менш як двічі на тиждень грубозернистий хліб. Свинина й телятина повинні бути без видимого жиру. А от солити готові страви відтепер заборонять.