В одязі зі штучної тканини дитина не повинна проводити багато часу. Він погано проводить вологу й електризується, що може спричинити низку хвороб — аж до серцево-судинних. Тому Держспоживстандарт України закликає батьків прискіпливо ставитися до вибору шкільної форми. Адже в ній дитина проводить якщо не весь день, то більшу його частину.
Майстри швейної справи радять батькам запам’ятати три прості правила: по-перше, шкільна форма повинна подобатися тому, хто її носить. По-друге, вона має відповідати рухливому способу життя малюка й не стримувати його рухів. А по-третє, такий костюм зобов’язаний відповідати двом державним стандартам — ДСТУ ГОСТ 25-295 і ДСТУ ГОСТ 25-294.
— Насамперед там описано склад тканини, — каже бренд-менеджер фабрики «Юність» Оксана Асирбекова. — В її складі має бути щонайменше 45 відсотків натуральної сировини. Наша фабрика шиє із чернігівської тканини: 45 відсотків — вовна й 55 — поліестр. Підкладка — 100-відсоткова віскоза.
Синтетика, звичайно, довше носиться, але за комфортністю значно поступається. Узимку в одязі з натуральної тканини школяреві тепліше, та й навесні зручніше.
На українському ринку представлено й імпортні товари — дитячі костюми з Китаю, Туреччини та Польщі. Правда, не всі вони можуть називатися шкільною формою.
Іноді на етикетці зазначено: «дитячий костюм». Ця хитрість дає змогу імпортерові або виробникові знехтувати жорсткі вимоги, пропоновані до шкільного одягу.
У Держспоживстандарті під час вибору форми радять насамперед звертати увагу на те, як вона скроєна. Побачили криву строчку або перекошений комір — відкладіть цей шедевр якнайдалі! Якщо у виробі не оброблено край або зі шва стирчать нитки, зробіть так само. Останні віяння молодіжної моди у вигляді рваних колін або зовнішніх необроблених швів тут ні до чого.
— Бажано, щоб шви були заховані, — зазначає Оксана Асирбекова. — Навіть якщо піджак зшито без підбою, шви мають бути обгорнуті або, наприклад, закриті тасьмою.
Захисники прав споживачів радять запитувати в продавця документи, що підтверджують якість і безпеку дитячих товарів.
— Для шкільної форми досить висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи (його видають у Мінохоронздоров’я), — продовжує бренд-менеджер. — Цей документ — свідчення того, що костюм відповідає всім гігієнічним вимогам. Якщо ви вибираєте своїм школярам білизну, попросіть ще й сертифікат відповідності — цей документ продавцеві або виробникові видає Держспоживстандарт.
Якщо ви любите своє чадо, не купуйте йому форму на три розміри більшу. Діти ростуть швидко, але в такому балахоні вони навряд чи почуватимуться комфортно. Пам’ятайте: мати гарний вигляд хочуть не тільки дівчатка, а й хлопчики. Причому повненьким  котигорошкам може підійти трішки вкорочений піджак — на 2 ґудзики, а струнким баскетболістам — довгий, на три. Ріст і розмір теж мають значення!
— Якщо ви все-таки хочете взяти форму «на перспективу», то краще «переборщити» саме з ростом, але тільки не з розміром, — радить Оксана Асирбекова. — Інакше піджак виявиться великий у плечах, та й брюки сидітимуть мішкувато.
Якщо ж ваше чадо ніяк не може прийти на примірку, хоча б виміряйте його зріст і обхват грудей. У формі від «Юності» обхват грудей збігається з розміром. Інші виробники як розмір можуть указувати напівобхват. Магазини, котрі поважають клієнтів, пропонують декілька розмірів шкільної форми в тому самому зрості. Проблеми можуть виникнути в найменших і найвищих — фабричних шкільних костюмів у зрості менш як 116 і більш як 188 сантиметрів ви не знайдете.
Якщо батьки купують дитині форму без примірювання, то в половині випадків потім приїжджають її міняти, попереджає Оксана Асирбекова.
— За правилами торгівлі протягом двох тижнів від дня покупки ви маєте право здати її назад, з повною компенсацією вартості, або обміняти, — каже вона. — Для цього потрібно мати чек і костюм у первісному товарному вигляді: всі цінники та етикетки повинні бути на місці. Іноді, йдучи назустріч покупцям, у своєму фірмовому магазині ми міняємо форму й у більш пізній термін. Але тільки в тому разі, якщо потрібна модель є.
— А як доглядати за шкільним костюмом, щоб тканина не «скачувалася»?
— Більшою мірою це стосується піджаків. На наших виробах так і написано: «Рекомендована хімчистка». Але, знаючи, що батьки хочуть на цьому заощадити, ми радимо делікатно прати їх вручну.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).