На базі Вінницького технічного коледжу проведено фінальні етапи всеукраїнських олімпіад з інформатики та математики. Вони були на слуху, тому цікаво знати про організаторів цих інтелектуальних змагань.
Віктор СИДІРКО, викладач.
Хмельницький.
Події, справді знакові, відбулися у чудовому технічному коледжі, який відмінно справився з обов’язком гостинного господаря (директор Олег Домінський).
У березні ц. р. вінничани вітали учасників заключного етапу ІІІ Всеукраїнської олімпіади з інформатики та комп’ютерної техніки серед студентів ВНЗ І—ІІ рівнів акредитації. А в серпні в коледжі пройшла І Всеукраїнська олімпіада з математики. Кращих із кращих представляли 23 регіони.
А організувала і провела ці конкурси розумників Спілка голів обласних рад директорів ВНЗ І—ІІ рівнів акредитації.
Вона ровесниця незалежної України і заслуговує на увагу. Втім, Спілка менш за все дбає про піар. Її завдання — якісна підготовка фахівців, забезпечення автономії вищих навчальних закладів, розвиток і координація зв’язків керівників коледжів і технікумів.
П’ять років тому головою Спілки регіональні директори обрали Анатолія Похресника, директора столичного технікуму електронних приладів, кандидата філософських наук, заслуженого працівника освіти.
— Наша Спілка утворилася після розвалу СРСР в період безвладдя. Технікуми України, які підпорядковувалися Москві, залишилися сам на сам із проблемами, — згадує Анатолій Костянтинович. — Треба було виживати, і якби ми не організували Спілку, поодинці не вижили б.
Діє вона на основі рівноправності й самоврядування.
Саме за ініціативи Похресника організація почала проводити всеукраїнські олімпіади (Тернопіль, Дніпропетровськ, Сімферополь, Вінниця, Івано-Франківськ). Дефіцит висококваліфікованих робітничих професій голова і його однодумці передбачили давно. І в дзвони забили давно. Тільки з усього було видно, не політиків це справа — дбати про забезпечення виробництва класними фахівцями. Сьогодні вони без перебільшення на вагу золота. І якби не послідовна стратегія керівників ВНЗ — невідомо, чи збереглися б заклади і потрібні напрями підготовки.
Нагорі, нарешті, зрозуміли, що юристи, фінансисти і економісти, яких готують практично в усіх навчальних закладах, будинок не побудують, поїзди не поведуть, деталь для літака не виготовлять. І добре, що випускники шкіл це починають розуміти і йдуть в коледжі. Щоб мати дипломи не вищої школи, який після п’яти років навчання кладуть на зберігання в шухляду через відсутність вакансій, а документ майстра справи, на якого чекають. Спілка дбає саме про це. І, звісно, не тільки олімпіади організовує. На її рахунку численні наради, на яких прийняті пропозиції, частково уже реалізовані урядом. «Круглі столи», що привернули увагу багатьох міністерств, інші заходи всеукраїнського масштабу.
Про виїзне засідання Спілки голів обласних рад директорів ВНЗ І—ІІ рівнів акредитації у Львові ми розповімо.