Є професії модні, престижні, а є вічні. У світі сьогоднішніх неважко і розгубитися: маркетологи, промоутери, мерчендайзери... Молодь приваблює імідж, матеріальна винагорода.
Моя ж професія — вчитель початкових класів — найкраща в світі.
Стаж педагогічної роботи — лише три роки. Було все: невдачі, непорозуміння, злети і падіння. Але жодного разу не пожалкувала, що обрала цю найблагороднішу, найцікавішу зупинку в професійних мандрах.
Як часто недоречний стукіт у двері перериває цю високу хвилю натхнення: «Юліє Володимирівно, після уроків педрада», або «Повідомте батьків про завтрашнє щеплення учнів» і тому подібне.
Дуже часто чую: важкі зараз діти. Ніколи не погоджуюсь. Вони різні: слухняні й не дуже, старанні й не зовсім, активні й боязкі.
Я люблю свою професію, люблю дітей. Дуже хочу, щоб маленькі виросли і стали благородними людьми.
Напередодні 1 вересня хочу нагадати батькам, що першими вчителями є насамперед вони.
Завжди кажу їм: коли ваш Сергійко чи Наталочка отримує низьку оцінку — це ви її отримали. Замисліться, коли помилились. Особливості оперативної пам’яті, тип нервової діяльності, фізичне здоров’я — все це шліфується від народження до 6-річного віку. Якщо проґавили — відгукнеться.
Скоро до школи. Сядьте поруч зі своїм улюбленцем. Розкажіть, в яку гарну країну знань він піде, який світ відкриється. Скажіть, що ви його дуже любите, що навчання — це праця, і тому може бути важкувато, але ви завжди підтримаєте його і у нього все вийде.
Обов’язково поясніть, що в школі треба поводитися доброзичливо, вміти себе захистити словом, а не бійкою.
Протягом навчання підбадьорюйте дитину, розпитуйте, як пройшов день, про що цікаве дізнався. Обов’язково спілкуйтеся з учителем. Знайте, що успіх навчання дитини складається із зусиль самої дитини на 30 відсотків, зусиль і правильного виховання батьками — 25, зусиль вчителя — 30 відсотків, природними здібностями — 15.
Атмосфера в сім’ї — це найважливіший чинник психологічного здоров’я дитини.
Не намагайтеся вчити дитину писати і читати, це вчитель зробить краще. А ось слухати, переказувати, відповідати на запитання, бути уважним, спостережливим — цього треба навчати. Прагніть не говорити погано про школу чи вчителя в присутності дитини. Усі проблеми з’ясовуйте з вчителем сам на сам, доброзичливо.
Бо ми, вчителі, обравши професію, обрали любов. Любов до дітей!
с. Мирнівка
Джанкойського району.
Крим.