Дзюдо. Роттердам (Нідерланди). Чемпіонат світу. Чоловіки. До 60 кг. 1. Георгій Зантарая (Україна) 2. Гіраокі Гіраока (Японія) 3. Ованес Давтян (Вірменія) 3. Еліо Верде (Італія).
Як бачимо, стартовий день змагань став щасливим для України. У ваговій категорії 60 кг 21-річний київський динамівець Георгій Зантарая (на знімку) виборов «золото».
У роттердамському фіналі український спортовець здолав не будь-кого, а представника країни-родоначальниці дзюдо, японця Гіроакі Гіраока. Варто зазначити, що це — перша золота медаль на чемпіонатах світу з дзюдо за всю історію незалежної України.
До речі, у півфіналі 24-річний Гіраока (чемпіон Азії) переміг лише завдяки суддівському рішенню після восьми виснажливих хвилин сутички з італійцем Еліо Верде. Іншими словами, відновитися перед фіналом нашому борцеві було дещо легше. Утім, навряд чи вирішальну роль відіграла фізична перевага Георгія. Зі стартових секунд фінальної сутички українець став нагнітати темп. Здавалося, от-от він проведе вирішальний кидок, бо Гіраока постійно тікав, не маючи контраргументів проти атак українця. Зрештою, відбулося те, що було неминуче: вихованець Віталія Дуброви, Ярослава Павленка, Виктора Калініна на першій (!) хвилині зумів заплести своєю правою ліву ногу суперника й збив японця на татамі. Блискуча дострокова перемога!
Якось Зантарая сказав, що коли виходить на татамі, то нікого не жаліє. Це він красномовно підтвердив у Роттердамі. В усіх шести сутичках він вигравав достроково! У трьох із них кидки українського дзюдоїста були відзначені найвищою оцінкою — іппон. У попередньому раунді Георгій здолав Ешлі Маккензі (Велика Британія), у 1/16 фіналу — Лоуренцо Денілсона (Бразилія), 1/8 — Ласло Буряна (Угорщина), 1/4 —Нестора Хергіані (Грузія), 1/2 — Вагіда Сарлака (Іран). Тривалий, але блискучий шлях до золотого тріумфу.