На Львівщині забагато їдять хліба, картоплі, замало ягід і риби — певно, не від доброго життя...
Такі цікаві дані оприлюднила Львівська обласна адміністрація, порівнявши фактичне споживання різних продуктів, показник, необхідний для нормального функціонування організму, і реальні цифри виробництва. Вийшло, що споживання хліба, картоплі та цукру на Львівщині перевищує фізіологічні та науково обґрунтовані норми. Водночас нижчими від фізіологічних потреб є споживання в області м’яса, риби та фруктів.
Як повідомив заступник голови Львівської ОДА з питань АПК Ярослав Панюра, за фізіологічними та науково-обгрунтованими нормами людині потрібно 93—101 кг хліба на рік. Фактичне ж споживання за минулий рік на Львівщині становило 118 кг на одну особу. Аналогічна ситуація і по картоплі. Область її вирощує 1,5 мільйона тонн, перевищуючи свою потребу втричі. Продає чимало, хоча б мала продавати ще більше — за фізіологічної норми 90 кілограмів на особу фактичне споживання становить 158. Звісно, що все це за рахунок зменшення споживання м’яса та риби...
За словами керівника аграріїв, валовий збір овочів на Львівщині — 450 тисяч тонн. Здебільшого це — буряк, капуста та огірки. Близько 60 тисяч тонн в область завозяться. Здається, галичани овочів з’їдають аж забагато. За фізіологічними нормами передбачено 106 кілограмів на одну особу на рік, а фактичне споживання становить 127. Однак не в тому асортименті їдять, який бажано, щоб бути здоровим.
Плодів-ягід Львівщина виробляє 91 тисячу тонн. Завозить — 25 тисяч. За фізіологічної норми споживання 61 кг на особу на рік фактичне споживання становить 39,3 кілограма. (І це зрозуміло, цього літа ягоди — найдорожчий смаколик!)
Виробництво тваринницької продукції в області —близько 110 тисяч тонн, ще 50 тисяч тонн завозяться. І все одно фактичне споживання (40 кг на рік) нижче від науково обґрунтованої норми вдвічі. Чи не єдине, що на рівні фізіологічних норм, то це яйця.
Мало львів’яни їдять і риби, хоча завозять близько 14 тисяч тонн. Фактичне споживання десь на рівні 12,2 кілограма, хоча науковці радять з’їдати близько 20.
За загальною цифрою споживають продуктів більш ніж на 13 мільярдів, а за нормами маємо приблизно на 18 мільярдів. Отже, виходить, що львів’яни недоїдають на 5 мільярдів. І це серйозний привід для роздумів.