За сприяння Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Ніни Карпачової досягнуто угоди про розв’язання житлової проблеми 150 військовослужбовців та членів їхніх родин. Про це «Голосові України» повідомили в прес-службі Омбудсмана.
Завдяки Ніні Карпачовій вдалося досягти суттєвих зрушень у захисті житлових прав військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби у запас або відставку, та членів їхніх сімей, котрі мешкають у гуртожитку Київського національного університету імені Тараса Шевченка по вулиці Ломоносова, 45 (місто Київ).
Провадження в цій справі було відкрито Омбудсманом України ще в липні 2007 року, незадовго до закінчення терміну дії угоди між керівництвом столичного університету та головним командуванням військ ППО Збройних Сил України щодо оренди названого житла. У зв’язку з цим 55 сімей військовиків отримали тоді низку попереджень адміністрації студмістечка університету про виселення. Таким чином, перед мешканцями гуртожитку (а це 150 осіб) постала загроза опинитися просто неба.
Уповноважена з прав людини звернулася до ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леоніда Губерського та тодішнього міністра оборони України Юрія Єханурова з проханням знайти можливість для розв’язання життєво важливої проблеми. Вона запропонувала сторонам продовжити термін дії угоди оренди до надання мешканцям гуртожитку іншого постійного або службового житла.
Керівники оборонного відомства та університету дійшли компромісу, уклавши 19 серпня 2009 року додаткову угоду, яка дає можливість провести відселення з університетського гуртожитку всіх військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби у запас або відставку, та членів їхніх сімей не в терміновому порядку, а поетапно — до 31 грудня 2011 року.