Підвищення ціни на газ для населення з 1 вересня може не відбутися, оскільки це питання не узгоджено з профспілками. Як передає УНІАН, про це заявив міністр палива та енергетики Юрій Продан. «Не можна підняти ціну без узгодження з профспілками. На сьогодні такого узгодження немає», — зазначив він.
Профспілки і справді не в захваті від ідеї підвищити з першого дня осені на 20 відсотків ціни на газ для населения. Тим паче, що 25 серпня Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що цього року ціна на газ не зростатиме.
Разом із тим у Національній комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) 26 серпня підтвердили факт існування ухвали про підвищення ціни на газ для населення з 1 вересня 2009 року. Крім того, з 1 жовтня він мав подорожчати і для теплокомуненерго — так само на 20 відсотків. Експерти нагадують: підвищення ціни на блакитне паливо є необхідною умовою отримання Україною кредитів МВФ та європейських банків. Здорожчання газу з 1 вересня було задекларовано в липні у відкоригованій програмі співпраці між Україною і МВФ.
Проте НКРЕ прем’єрці прямо не підпорядкована. Як повідомляє ІМК, цей нюанс прокоментував радник Тимошенко з енергетичних питань, член спостережної ради НАК «Нафтогаз України» Олександр Гудима. «Думаю, що ціни підвищаться після світової фінансової кризи. Я не лякаюся, що НКРЕ там щось вирішила. Є інші речі — крім Національної комісії, потрібна ще реєстрація в Мін’юсті, а наскільки мені відомо, цього нині немає», — пояснив він.
«Я не думаю, що 1 вересня буде підвищено ціни на газ для населення», — заявив Олександр Гудима. Як випливає з коментаря радника прем’єрки, відповідне рішення НКРЕ ще не набуло чинності, тож з 1 вересня здорожчання не буде.