Кандидатури на посади міністра оборони і міністра закордонних справ, імовірно, будуть ухвалені парламентом у вересні. Таке припущення, повідомляє УНІАН, зробив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, перебуваючи в Чернівцях.
«Я часто буваю за кордоном, і мені соромно пояснювати під час засідань парламентських асамблей, чому в нас в Україні немає міністра закордонних справ, адже так важко працювати нашим посольствам і консульствам. Тому моя позиція така: все, що стосується міністерських вакансій у системі уряду, пов’язаних зі спірними позиціями, винести окремо, а що стосується керівників МЗС і Міноборони — проголосувати першочергово і дати їм негайно працювати», — зазначив Микола Томенко.
Парламентарій хоче переконати депутатів-бютівців у тому, що «коли ми поважаємо свою країну, то мусимо відкласти всі політичні протиріччя та якнайшвидше проголосувати і за міністра оборони, і за того міністра закордонних справ, яких запропонує Президент». Адже це його прерогатива та відповідальність, наголосив він.
Водночас заступник глави парламенту припустив, що Президент може внести на розгляд Верховної Ради іншого кандидата на посаду міністра закордонних справ, «оскільки в останній момент Віктор Ющенко попросив не виносити на обговорення подану ним кандидатуру Олега Шамшура (нині посол України в США)». Наразі сам Микола Томенко виступав на користь даного кандидата, бо вважає його «професіональним дипломатом». Але якщо Президент внесе іншу кандидатуру і назве причину зміни, то «думаю, що в нас теж проблем не буде», — зауважив депутат.