У Верховній Раді відбулися парламентські слухання «Обороноздатність України у XXІ столітті: виклики, загрози та шляхи їх подолання». Участь у них узяли народні депутати України, керівники силових відомств, представники уряду та громадськості, військові експерти.

Відкриваючи парламентські слухання, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов зазначив, що вони проводяться у дуже складних умовах, коли на сході України фактично триває війна і відбуваються спроби дестабілізувати ситуацію й в інших областях на південному сході України.

При цьому глава парламенту висловив переконання, що ЗСУ, Нацгвардія та інші силові структури продовжують наступ на терористів, і завдяки їхнім активним діям буде повністю звільнено схід України, Донецька і Луганська області знову житимуть у мирі та разом з іншими регіонами працюватимуть на майбутнє нашої країни. І, безумовно, наголосив О. Турчинов, ми завжди пам’ятатимемо героїв, які загинули за те, щоб Україна була вільною.

Керівник парламенту звернув увагу на складну ситуацію в українській армії, яку через неналежну увагу з боку держави в останні роки нині фактично доводиться відновлювати з нуля.

— Але сьогодні вже можна з упевненістю сказати, що Україна має свою армію, Національну гвардію і величезну кількість патріотів, — сказав О. Турчинов. — Але не можна закривати очі на стан Збройних Сил, потрібна професійна оцінка і пошуки шляхів розв’язання проблем.

Заступник міністра оборони Іван Руснак (на знімку) у своїй доповіді окреслив основні зовнішні загрози для нашої країни. Це — посягання на державний суверенітет України, втручання у внутрішні справи нашої держави, незавершеність договірного-правового оформлення і недостатнє облаштування державного кордону з Російською Федерацією, посилення мілітаризації держав у регіоні, нарощування угрупувань військ та озброєнь поблизу кордонів України, активізація розвідувальної та розвідувально-диверсійної діяльності спецслужб, загроза скоєння терористичних актів на стратегічних об’єктах, незаконне ввезення в Україну за сприяння з боку Росії зброї, боєприпасів, вибухових речовин, торгівельна та енергетична залежність від РФ, посилення інформаційного та психологічного тиску та інші.

— Аналіз зовнішніх загроз дає змогу зробити висновок: усе, що відбувається навколо України, буде пов’язане з тривалою російською військово-політичною кампанією, яка ведеться формами і засобами так званої гібридної війни, — заявив урядовець.

За словами І. Руснака, зовнішні загрози посилюються внутрішніми викликами, зокрема, це розбалансованість і незавершеність системних реформ, у тому числі й у сфері безпеки, зниження обороноздатності країни, складне економічне становище.

При цьому доповідач визнав, що стан обороноздатності держави не забезпечив у повному обсязі нейтралізацію наявних загроз і викликів.

Головною причиною незадовільного стану вітчизняних ЗС в уряді вважають недофінансування.

— Фактично Збройні Сили фінансувалися за залишковим принципом, а в 2012—2013 роках у мінімальних за останні роки обсягах — 0,9% від ВВП, — заявив заступник міністра оборони.

Учасники парламентських слухань висловили низку пропозицій щодо поліпшення обороноздатності держави та належного функціонування системи оборони.

Присутні вшанували пам’ять загиблих героїв хвилиною мовчання.

Детальніше про слухання — у наступному номері «Голосу України».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.