Легка атлетика. Неприємну естафету від плавців, котрі не здобули жодної медалі на чемпіонаті світу, на жаль, прийняли легкоатлети. Вони також провалили свій світовий форум у Берліні. Головний тренер збірної України з легкої атлетики Олександр Апайчев найбільш розчарований виступом на чемпіонаті світу стрибунів, метальників диска і молота.
«Особисто мене вкрай здивували наші представники у стрибках і метаннях молота і диска. Як таке може бути: адже чемпіонат України в потрійному стрибку проходить на рівні 17 метрів, що дозволяло в столиці Німеччини потрапити до фіналу. Однак наше тріо завалило справу. Мамєєва, враховуючи її виступ на чемпіонаті країни, тут мала стрибати 14.70, але аж ніяк не 13.92. Не маю жодних пояснень невдачі у жіночих стрибках у довжину. Злива чомусь не завадила Найді Гомеш стрибнути на 6.86, якщо вона реально готова показувати високий результат. У жіночому метанні молота мати результати за 70 метрів, а тут показувати 64-65 метрів — це злочин», — цитує фахівця офіційний сайт Федерації легкої атлетики України.
«Давайте не забувати, що в першу чергу працюємо на країну, за нами стоїть держава, — нагадує тренер. — Я підрахував, скільки наші спортсмени одержують на рік. Сума солідна — майже 100 тисяч гривень. Сюди входить заробітна плата у збірній, доплата на місцях, зарплата в спортивних товариствах, навчально-тренувальні збори, харчування, екіпірування, проїзні квитки, добові і т. д. І це я кажу про атлета середньої ланки збірної України. І це без заробітку на комерційних стартах. Ці гроші, гадаю, треба відпрацьовувати!
А тепер змоделюймо ситуацію. Припустімо, атлет ставить за основу не виступ на основному старті сезону, а заробіток на комерційних стартах. Якщо атлет не має рейтингу, то найкраща сума його заробітку буде 5 тисяч доларів при дуже гарному збігу обставин. Так давайте заберемо в нього 100 тисяч гривень, і нехай він спробує за 5 тисяч, нехай і американських доларів, провести тренувальний процес, заплатити тренеру і прогодувати себе і родину.
Арифметика проста. Якщо людина державна, нехай працює в тій системі, що їй пропонують. Не подобається — нехай готується сама без підтримки держави. Ми в жодному разі не відкидаємо комерційні старти, але розглядати їх треба тільки з позиції розвитку спортивної форми».