Уряд планує запровадити державну реєстрацію цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення. Про це вчора на засіданні «круглого столу» в Міністерстві охорони здоров’я повідомив голова Державної інспекції з контролю за якістю лікарських засобів Геннадій Падалко. Відповідний проект постанови поки що перебуває в стадії обговорення. За словами Г. Падалка, такий ціновий контроль унеможливить спекулятивне, необгрунтоване підвищення вартості ліків учасниками ринку.
— Наше основне завдання — щоб ліки були якісні, а ціни на них обгрунтовані й доступні, — сказав він. — Ми в жодному разі цією постановою не давимо на виробника, ми просто робимо процес прозорим і зрозумілим не тільки фахівцям, а й споживачам.
На запитання журналістів про те, чи не призведе затримка з реєстрацією до затримки реалізації товару і, внаслідок цього, до дефіциту медичних засобів, Г. Падалко відповів: «Ми зробимо все, щоб процес реєстрації цін був максимально прозорим і швидким».
Крім того, держінспекція ініціює створення довідників цін на лікарські засоби.
— Ми пропонуємо створити такі довідники для того, щоб споживач розумів, які реальні ціни на той чи інший медикамент того чи іншого виробника, — підкреслив Г. Падалко.
У свою чергу, найбільші виробники медпрепаратів не бачать сенсу в цій постанові. Кажуть, ціни на ліки й так прозорі.
— Будь-яка цінова інспекція, зайшовши на підприємство чи в аптеку, зможе побачити первинні матеріали і проконтролювати, які реальні ціни на ліки, — зазначив президент Асоціації фармацевтичних виробників Петро Багрій. — Введення цієї постанови, крім додаткової роботи підприємцям і заводам, нічого не дасть. Якщо завтра зросте ціна на комунальні послуги, завод зобов’язаний буде закласти її у вартість свого товару. Але він цього зробити не зможе, оскільки повинен буде пройти процедуру реєстрації. Це неминуче призведе до зупинки виробництва, тому що ніхто собі на збиток не працюватиме.
За його словами, Асоціація фармацевтичних виробників України виступає за те, щоб ця постанова мала декларативний характер.
— Підприємства задекларують свої ціни на ліки, і на підставі чинної постанови вже можна буде чітко перевірити, якою має бути остаточна ціна на лікарські засоби. Також необхідно дати населенню всю інформацію про те, які є ліки з однаковими речовинами, але за різними цінами. У такому разі споживач сам вирішуватиме, де йому заощадити, — зазначив він.