Кінець літа, початок осені — традиційний час для тих, хто вирішив одружитися. Але на цьому часто данина традиціям закінчується: геть лімузини, викуп нареченої і пишні сукні — щорік дедалі більше українських пар вирішує позмагатися в оригінальності святкування такого важливого дня, а деякі — й додати соціально важливий підтекст. Приміром, одесити Віктор Шолошенко і Наталя Ковригіна (на знімках) вирішили провести в центрі Південної Пальміри безалкогольне весілля, запросити на нього всіх городян і зробити все це за гроші спонсорів. Як іде підготовка до торжества, і де саме гулятиме вся Одеса, читайте в інтерв’ю з молодими людьми.
— Отже, ви вирішили святкувати без алкоголю, але як же традиційний келих шампанського, що його молодята випивають у перші хвилини після весілля?
— Гадаємо, в цьому обряді ключове значення має не напій, а перша спільна дія молодят як офіційно зареєстрованої подружньої пари. На наш погляд, склянка апельсинового соку матиме не гірший вигляд, ніж шампанське, а для здоров’я і вже трохи стомлених за півдня молодят сік буде навіть кориснішим.
— Яка ідея з’явилася раніше: весілля без спиртного чи безплатне?
— Ми замислювалися про власне весілля ще років зо три тому. Тоді ключовою ідеєю була церемонія, на яку можна було б запросити необмежену кількість гостей, адже нам була неприємна думка про те, що гостей багато хто запрошує з розрахунку: у нас є гроші на 30 людей, тому цього запросимо, а цього вже ні, вибираючи більш близьких родичів або перспективніших знайомих. Отож ми продумували такі концепції, які б дозволили запрошувати всіх, незважаючи на ступінь близькості чи соціальний статус.
Щодо ідеї безалкогольного весілля, то вона визрівала досить довго. Річ у тім, що в наших родинах було досить горя від алкоголю, і ми давно прийняли рішення, що з нашою сім’єю такого не станеться. І це не порожні слова. Приміром, Віктор узагалі не вживає алкоголь протягом уже 8 років. Цього року в день його народження спиртне з успіхом замінив компот із фруктів, вирощених у власному садку.
А от ідея зробити з весілля соціальний проект антиалкогольного спрямування народилася недавно, коли з одним із наших родичів стався неприємний інцидент, пов’язаний зі спиртним, а близький друг вирішив, що можна сісти за кермо напідпитку. Ми одержали черговий доказ того, наскільки актуальна тема, тому вирішили на своєму прикладі показати і довести, що веселитися й одержувати задоволення від спілкування можна і не «під градусом». Як з’ясувалося пізніше, безалкогольний рух в Україні є, просто ми зайвий раз привертаємо до нього увагу. Можливо, ми й не перші, але головне — щоб не були останніми.
— Розкажіть детальніше, де, що і як плануєте провести?
— Ми поставили себе в екстремальні умови: на підготовку весілля в нас лише один місяць. 5 вересня на центральній вулиці Одеси плануються виїзний розпис, розважальна і шоу-програма. Крім традиційних проголошення клятв, викрадення туфельки, кидання букета, ми хочемо провести смішні тематичні конкурси, взяти участь у яких зможуть усі бажаючі: й одесити, котрі прийшли на наше весілля, і просто гості міста. Завдяки тому, що запрошено всіх одеситів, ми маємо намір установити рекорд щодо кількості гостей. Детальніше про підготовку до весілля можна прочитати на нашому сайті weddingforsale.com.ua.
— Про які послуги і товари вам вже вдалося домовитися?
— Генеральний спонсор нашого весілля — соковий бренд. Ательє шиє чудову весільну сукню, взуттєва мережа надає нам модне взуття з нової колекції. У день весілля на нас будуть ексклюзивні аромати. А поліграфічний партнер обклеїв нашу машину, тож тепер про проект довідаються всі автомобілісти Одеси. Також ця компанія виготовить рекламні банери, що прикрасять місце проведення церемонії. Нашу весільну фотосесію проведе відомий фотограф Яків Ганцельман. Є в нас і відео-партнер.
— Якщо не вдасться домовитися з приводу всіх деталей, оплачуватимете щось самі чи скасуєте весілля?
— У нас передбачено план Б. Для нього все готово: місце проведення, вбрання, виїзна церемонія одруження. Але ми розраховуємо, що цей план нам не знадобиться. А якщо ми не знайдемо якихось спонсорів для плану А, то нічого страшного — просто вилучимо ці пункти з нашої програми. Але весілля не скасовуватимемо у жодному разі — ми дуже довго чекали на цю подію!
— Чи зверталися ви до державних органів за підтримкою соціально важливого проекту?
— Так, безумовно. Ми звернулися в Управління молодіжної і сімейної політики при Одеській міськраді. Поки що проект перебуває на розгляді, сподіваємося, що міська влада надасть нам підтримку і сприяння.
— Що можете відповісти тим, хто вважає, що ваше весілля — оригінальність задля оригінальності або просто спроба одружитися «на халяву»?
— Наші безалкогольні принципи — не порожні слова, не надумані цінності, а правила, за якими ми самі живемо. Ми хочемо показати іншим, що життя без спиртного стає лише яскравішим, цікавішим і, безумовно, здоровішим. Ми хочемо, щоб молоді пари, які планують весілля без алкоголю, не почувалися «ненормальними», «хворими» чи «сектантами», щоб їхні наміри, які заслуговують поваги, адекватно сприймалися їхніми родичами, друзями, колегами і знайомими. Ми хочемо створити прецедент, на який вони змогли б посилатися в разі потреби.
А щодо «весілля на халяву», то насправді та підтримка, що нам надають різні компанії і організації, — доказ їх активної соціальної позиції, їхній внесок у справу популяризації безалкогольних свят.
З іншого боку, ми поставили перед собою дуже високу планку: ми хочемо організувати весілля, на яке зможуть прийти всі бажаючі, як одесити, так і гості міста. Звісно, самотужки це зробити дуже складно, але спільними зусиллями, за підтримки міської влади і провідних одеських компаній, ми зможемо провести масштабне міське гуляння.
До речі
У Львові нещодавно одружилися Джедай і принцеса Лея. Точніше, наречений і наречена, а також їхні друзі одяглися в костюми персонажів кіноепопеї «Зоряні війни». До молодят підходили туристи з різних країн, захоплено вітали їх фразою із фільму «Нехай прибуде з тобою сила!» і фотографували. До зали реєстрації шлюбів молодята увійшли під музику «Зоряних війн», чим приголомшили всіх співробітників РАГСу.
А харків’яни Світлана Луполчук і Сергій Поярков провели церемонію одруження в басейні. З весільних атрибутів — лише діадема і букет нареченої. Замість сукні — гідрокостюм. А роль свідків виконали... дельфіни. Спочатку вони подали молодятам обручки в спеціальних гумових м’ячах, а потім поставили «свої підписи» у символічній книзі реєстрацій. Свій перший вальс молоді танцювали в компанії ссавців.
А от за кордоном вигадують і не таке: нещодавно у Франції на березі Середземного моря одружувалися нудисти. Весільне вбрання нареченої складалося лише з білих весільних туфель, а «одіянням» нареченого була одна тільки квітка у волоссі. Єдиним, кому все-таки вдалося бути присутнім на весіллі в одязі (в білих плавках і майці), був представник РАГСу, котрий з’єднав епатажних молодих людей. А в італійському містечку Католик парочка молодят, одягнувши весільне вбрання й акваланги, опустилася під воду в один із акваріумів міста, в якому живуть дев’ятнадцять акул. Молодих помістили всередину залізної клітки, де вони й обмінялися обручками.
Ну і, напевно, найоригінальніше весілля відбулася в американському штаті Техас. Наречений, командир Міжнародної космічної станції, Юрій Маленченко, перебуваючи за 380 тис. кілометрів від своєї нареченої, Катерини Дмитрієвої, заприсягся їй у вічному коханні просто з орбіти. Шлюбна церемонія транслювалася по телемосту, а по її закінченні дружина фотографувалася з картонним зображенням чоловіка. Річ у тім, що в штаті Техас дозволено укладати шлюби, навіть якщо один з молодят відсутній. Тому з боку нареченого шлюбний контракт підписав уповноважений юрист.