Учора пройшов черговий мітинг проти забудови історичної частини столиці. Цього разу громадськість бореться за майданчик по вулиці Олеся Гончара, 17-23, що входить у буферну зону Софії Київської. Колись тут був дитячий майданчик і сквер, від яких нині не залишилося й згадки. Їм на зміну наприкінці наступного року, згідно з проектом, має з’явитися «житловий будинок із вбудованими нежилими приміщеннями» та кількаповерховий паркінг. Учасники мітингу запевняють: усім цим «об’єктам» не місце в історичній частині Києва. На підтвердження своїх слів посилаються на ухвалу Шевченківського суду про призупинення будівельних робіт та припис міської прокуратури. «Та попри ці документи будівельні роботи тривають», — обурюються учасники акції. А от забудовник, ТОВ «Інвестиційно-будівельна група» (ТОВ «ІБГ»), звинувачення у незаконності будівництва відкидає.
Учорашня акція — далеко не перша у боротьбі із забудовою по вулиці Гончара.
— Незручності почалися, — розповідає Інна Совсун, член громадської ініціативи «Збережи старий Київ», — коли посеред дороги встановили дерев’яну огорожу для будівельного майданчика. Тоді зібралася ініціативна група з мешканців прилеглих до майбутнього будівництва будинків. Почалися акції протесту, під час однієї з яких активісти зруйнували огорожу. Після цього інциденту забудовник уже поставив металевий паркан. Паралельно з цим займалися і юридичною стороною питання. У грудні 2008 року виходить ухвала Шевченківського суду, яка забороняє ТОВ «ІБГ» вести проектні та будівельні роботи на вказаній земельній ділянці. Та забудовник запевняє: ледь не одразу подав на цей документ апеляційну скаргу.
— Більше того, ухвала забороняє здійснювати будівельні роботи безпосередньо ТОВ «ІБГ» — каже адвокат в інтересах ТОВ «ІБГ» Олег Верховський. — Утім, останнє їх і так не виконувало. На те є генеральні підрядники. Можна так сказати: як документ писали, так ми його і виконуємо. До слова, як правильно діяти за цією ухвалою, не знає і державний виконавець.
Окрім цього, за словами адвоката, мешканці прилеглих будинків зверталися до суду з проханням заборонити подальше будівництво, але отримали відмову.
— І найголовніше, — каже пан Верховський, — ми маємо постанову Господарського суду, яка зобов’язує ТОВ «ІБГ», навпаки, продовжувати будівництво і забезпечити виконання всього комплексу передбачених проектною документацією робіт.
Але активісти громадських організацій не здаються. Адже через це будівництво тандем Софії Київської та Києво-Печерської лаври може бути виключено зі списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Тому надія, що столична влада задовольнить прохання киян, залишається.
Протягом кількох останніх років масова забудова стала однією з найболючіших проблем столиці. Мітинги проти зведення багатоповерхівок чи розважальних центрів на місці парків, скверів, дитячих майданчиків — звична справа для киян. Деякі об’єкти вдається врятувати, як от сквер імені Василя Стуса або Пейзажну алею. В обох випадках суд заборонив виконання будівельних робіт. Чи додасться до відвойованих громадськістю територій і майданчик по вулиці Гончара, побачимо.