Мало хто знає, але половину свого життя Валентин Олександрович присвятив освіті. В 1971 році закінчив Київський державний педагогічний інститут. Працював учителем української мови та літератури і директором ряду шкіл на Київщині. У 1992—1995 рр. обіймав посаду заступника міністра освіти, в 1995—1997 рр. — першого заступника міністра. Пізніше — заступник директора з наукової роботи Інституту педагогіки Академії педагогічних наук України. Обіймав посаду і держсекретаря Міністерства освіти й науки.
А у 2000—2001 рр. працював Надзвичайним і Повноважним Послом України у Литовській Республіці, за що отримав від Президента Литви орден «Хрест командора». Крім того, за свою самовіддану і сумлінну працю Валентин Олександрович має безліч відзнак і нагород, серед яких орден Ярослава Мудрого. До того ж він — лауреат Державної премії в галузі науки і техніки та премії Ярослава Мудрого.
До речі, автор понад 80 наукових праць захоплюється легкою атлетикою і поезією.
«Голос України» щиро вітає Вас, Валентине Олександровичу, з ювілеєм і бажає здоров’я, успіхів, зберігати довгі роки Ваш невичерпний оптимізм і любов до життя й людей! З роси і води!