Голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Олег Білорус зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Сербія в Україні паном Гораном Алексичем. Зустріч, як повідомили «Голосу України» в секретаріаті комітету, відбулася у зв’язку із завершенням дипломатичної місії посла.
Г. Алексич проінформував про останні здобутки двосторонніх відносин, зокрема про активізацію економічного співробітництва, в якому поки що позитивне сальдо торговельного обороту належить Сербії. Крім того, наші сусіди хочуть залучити український досвід обговорення і вивчення громадської думки стосовно членства в НАТО. «Наші країни спільно переживають складні трансформації, метою яких є інтеграції в європейські структури. Не обов’язково це станеться завтра, але Сербія й Україна ніколи не будуть аутсайдерами в Європі», — зазначив Олег Білорус на зустрічі, під час якої, до речі, спілкування відбувалася сербською мовою.
Цього ж дня голова профільного комітету зустрівся з нещодавно призначеним Надзвичайним і Повноважним Послом Словацької Республіки в Україні Паволом Гамжіком. Олег Білорус наголосив на необхідності лібералізації візового режиму для українців. У свою чергу пан Гамжік поінформував, що особисто займається цим питанням. Нещодавно він уже зустрічався з прикордонниками і просив якомога лояльніше ставитися до українців. Словаччина висуває лише ті умови стосовно видачі віз, зазначив П. Гамжік, які отримує від Брюсселя. Але на першому плані для Словаччини — пожвавлення економічних відносин. Тому, за словами посла, словаки намагаються видавати якомога більше віз. Відповідаючи на запитання Олега Білоруса стосовно основних пріоритетів своєї діяльності, посол наголосив, що це — зміцнення економічних відносин. А оскільки Україна і Словаччина поєднані нафто- і газотранзитом, то іншого шляху, ніж розвивати відносини, — немає.