Указ Президента «Про винесення на всенародне обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України» обговорюють політики.

Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, перебуваючи в Чернівецькій області, заявив, що цей указ — ознака початку активної участі Віктора Ющенка у президентській виборчій кампанії.
«Якби метою даного указу дійсно було проведення серйозного фахового обговорення нової редакції Конституції з метою її ухвалення, то цілком очевидно, що його треба було б видавати не під час президентської виборчої кампанії», — зауважив М. Томенко.
За його словами, обговорення Основного Закону країни під час президентської виборчої кампанії не дасть відповідних фахових наслідків і буде елементом політичної дискусії. «У період до початку виборчої кампанії, яка, я сподіваюсь, буде тривати 90, а не 120 днів, бажано, щоб Президент, уряд та парламент обговорили й ухвалили першочергові антикризові заходи для того, щоб стабілізувати ситуацію в соціально-економічній та фінансовій сферах. Саме це сьогодні мусить бути пріоритетом для влади», — наголосив він.
***
У свою чергу лідер Партії регіонів Віктор Янукович вважає, що до президентського законопроекту про зміни в Конституції України не можна ставитися серйозно. Про це він заявив на брифінгу в Макіївці.
На його думку, Віктор Ющенко виніс на громадське обговорення цей проект з однією метою: щоб напередодні президентських виборів зайвий раз нагадати про себе.
«Це одна з технологій, яка дає можливість Президентові прикувати якимось чином до себе увагу», — сказав Янукович і висловив переконання, що «практичного сенсу ніякого від цього не буде».
Янукович пояснив, що, по-перше, Ющенко «перш за все має сам собі дати відповідь, навіщо він ініціював зміни до Конституції в 2004 році напередодні президентських виборів». А по-друге, за його словами, «якби у Президента Ющенка на сьогоднішній день кредит довіри був за 50% у населення України, до якого він звертається для обговорення цієї Конституції, це було б, звичайно, зрозуміло».
***
Партія «Наша Україна» повністю поділяє позицію Президента Ющенка. Вчора «НУ» закликала всі політичні сили та громадські організації відповідально і з усією серйозністю поставитися до ініціативи глави держави та приєднатися до всенародного обговорення.
У зверненні політичної сили йдеться, що указ Президента Ющенка є надважливим кроком на шляху встановлення в Україні нового конституційного ладу європейського зразка. «Він має спиратися на громадську думку та волю народу, а не бути предметом таємних політичних домовленостей окремих політичних сил. Нова Конституція має ліквідувати розбалансованість та безвідповідальність влади, посилити захист прав і свобод громадян, розширити принципи народовладдя, відкрити шлях до політико-правового забезпечення системних реформ в Україні».
Лише конституційна реформа є ключовим і безальтернативним засобом наведення порядку та встановлення стабільності в державі, переконані нашоукраїнці.