Це стане можливо завдяки урядовій антикризовій програмі в будівельній галузі, повідомила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів.

 

З будівельниками уряд уклав угоди на суму 1 мільярд 100 мільйонів гривень. Із них уже профінансовано 70 відсотків вартості житла, решту виплатять після здачі будівель в експлуатацію. Відтак оселями будуть забезпечені 3935 родин, які стояли в черзі на пільгових умовах, та 6894 сім’ї, які вже внесли кошти за ці квартири. Порядок видачі пільговим категоріям громадян житла та поіменні списки майбутніх власників квартир уряд планує затвердити на своєму наступному засіданні.

«Для мене, як для Прем’єр-міністра, є обов’язковим, щоб усі процеси видачі пільгових квартир були прозорі, щоб там не було категорично ніякої корупції, як завжди серед чиновників у нас ведеться, і щоб для людей уся ця процедура мала вигляд відкритий і справедливий», — наголосила Юлія Тимошенко.

Крім того, на засіданні уряд підтвердив свої наміри брати участь у фінансовому оздоровленні проблемних банків. Нині до цього списку входять банк «Надра», «Укрпромбанк» і ще 13 дрібних установ. Відповідний лист, за словами прем’єра, буде направлено до Національного банку України. «У цьому листі ми висловлюємо позицію, що ми готові включитися до програм із порятунку цих банків, але разом з тим Нацбанк також повинен зробити кроки назустріч», — зауважила вона.

Водночас КМ планує внести зміни до статуту НАК «Надра України», відповідно до яких ця установа стане більш підконтрольною та підзвітною державі. Такому рішенню насамперед сприяв звіт міністра охорони навколишнього середовища та керівника «Надрів України» про повернення в державну власність ліцензій, які було нечесно забрано під час роботи уряду Віктора Януковича, та про передачу ліцензій НАК «Нафтогазу» для розробки родовищ нафти і газу.

Прем’єр-міністр запевнила: «Система управління буде така, що більше не буде прикрих випадків, коли безконтрольно на корупційній основі роздаються ліцензії на видобуток нафти і газу».

Також, коментуючи ситуацію у вугільній промисловості, прем’єр зауважила, що порівняно з іншими країнами вона зазнала найменших втрат під час кризи. «Якщо вугільні регіони Росії були з мінусом до 35 відсотків, то ми маємо до мінус 10», — сказала вона. Попри кризу, на державних підприємствах «не скорочено жодної людини, не закрито жодної шахти, не затримано зарплати на жоден день». Мало того, уряд має намір прийняти рішення про дофінансування у 2009 році робіт із технічного переоснащення вугледобувних підприємств, додала Юлія Тимошенко.

Вл. інф.