Сформувати ефективну модель державного управління, визначити основні тенденції, на яких має базуватися місцеве самоврядування, як основний елемент демократії в Україні, й активно втілювати їх у життя. Ці та низка інших проблем місцевого самоврядування були в центрі уваги учасників міжнародної науково-практичної конференції «Реформування місцевого самоврядування в Україні відповідно до Європейської хартії місцевого самоврядування», що відбулася у Вінниці.
Організаторами її проведення стали Вінницька обласна державна адміністрація, міжнародне товариство «Україна-Польща-Німеччина», Національна академія державного управління при Президентові України та депутатський клуб «Парламент».
Лейтмотивом у виступах учасників зібрання звучала думка: до реалізації визначених проблем маємо йти семимильними кроками, якщо ми справді прагнемо змін на краще не на словах, а на ділі. На цьому особливо наголошували парламентарії та представники місцевого самоврядування з Польщі, Німеччини, Великобританії, Франції, Європейської асоціації колишніх членів парламентів країн Ради Європи, очолюваних головою Асоціації колишніх європарламентаріїв з Великобританії Річардом А. Балфе. Загалом більш як 450 учасників відгукнулися на пропозицію прибути до Вінниці для обговорення важливої проблеми. Серед них — низка народних депутатів України, представники місцевого самоврядування з різних регіонів держави, науковці, політологи.
Свою точку зору висловив з трибуни перший Президент України Леонід Кравчук. На його переконання, протягом вісімнадцяти років незалежності держави у нас і досі не відлагоджено як слід бюджетні відносини між центральними органами державної влади та регіональними і місцевими самоврядними інститутами. А це є гальмом у розвитку територіальних громад.
Найближчим для України є досвід Польщі у реформуванні самоврядування. На цьому наголосив маршалек Сьвєнтокшиського воєводства Адам Ярубас, який розповів про ефективну реформу місцевого самоврядування в Польщі, її етапи та можливість використання цього досвіду як запоруки входження України до Євросоюзу. Про майбутнє Європейської хартії місцевого самоврядування учасників міжнародної конференції поінформував голова Асоціації колишніх європарламентаріїв Річард А. Балфе.
Теми, які згодом учасники зібрання обговорювали під час секційних засідань, стосувалися європейського досвіду реформування місцевого самоврядування, досвіду розв’язання проблем громади, реалізації міжнародних проектів, правових аспектів реформування самоврядування в Україні. За словами одного з учасників, обговорення проблем самоврядування в Україні розтягнулося на роки. Проблему вже «заколисали», як малу дитину. На даному етапі потрібні дійові кроки. Перший крок — уже дорога.
 
Вінниця.