Над міськрадою підняли український прапор! Бої за місто почалися рано-вранці 22 липня. Українські війська увійшли в місто з боку Рубіжного, яке вони зайняли напередодні, і посіяли паніку серед бойовиків «ЛНР». Очевидці розповідають, що «вчорашні герої» залишали техніку й блокпости, силою відбирали у мирних мешканців машини, цивільний одяг і намагалися виїхати з міста вбік Луганська.

За неофіційними даними, терористам, які влаштувалися в Сєверодонецьку, того дня поставили ультиматум: до 14.00 здати зброю, після закінчення цього строку почнеться зачищення. Нерви в багатьох бойовиків не витримали — і вони побігли. «Вмирати нікому не хочеться, — вважає командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко. — Усі ці хвалені «батальйони-примари», кубанське козацтво, різна шваль. Ідемо акуратно, зберігаємо життя бійців. Попереду ще багато роботи і купа труднощів, бруду і крові, але з нашими хлопцями — хоч на край світу». Крім того, командир батальйону «Донбас» повідомляє й про визволення Попасної. Щоправда, 22 липня там ще йшли бої, утім над адмінбудівлею уже майорів український прапор. Терористи, кидаючи зброю, почали розбігатися навіть із сусіднього Первомайська. У бою за Лисичанськ успіх теж був на боці українських сил. Бойовики Олексія Мозгового поспішно залишили свої позиції, перемістившись до Алчевська.

Лідер «ЛНР» Болотов одразу відхрестився від свого колишнього друга, заявивши: «Мозговий не був і не є лідером народного ополчення. Він усього лише командир одного з підрозділів армії ЛНР». Болотов також оголосив, що віддав наказ «почати контрнаступ», щоб розблокувати Луганськ і надати допомогу підрозділам, що відмовилися відійти й «утримували позиції в Лисичанську та Сєверодонецьку» з метою розблокування цих міст. Свій наказ Болотов вимагає виконати в «найкоротший строк», але в його «армії» уже почався процес деморалізації, спричинений успіхом сил АТО.

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко прогнозує, що найближчими днями українські силовики повністю звільнять від терористів Лисичанськ, Первомайськ та Попасну, а потім — Стаханов, Брянку, Алчевськ і затиснуть бойовиків у Луганську в кільце. «Паралельно кордон у Луганській області остаточно візьмуть «на замок» і тоді, як люблять говорити діти, граючи в піжмурки: «Хто не сховався — я не винен!» — написав Антон Геращенко на своїй сторінці в Facebook.

А поки що банда Мозгового під назвою батальйон «Примара» перебазувалася до Алчевська, зайнявши готелі й гуртожитки. На названій у народі «Шлаковій горі», яка складається з відходів хімічних виробництв, бандити зміцнили установку «Град» і приготувалися до обстрілу. Ця гора — найвища точка на місцевості і з неї можна вести прицільний вогонь не тільки по Алчевську, а й по передмістю. Бойовики поширюють інформацію про те, що всім мешканцям потрібно залишити місто в найближчі години, і лякають обстрілами. У місто почали прибувати озброєні люди, і городяни не виключають, що це можуть бути бойовики «ЛНР», котрі відступили перед силами АТО під Лисичанськом. У місті почалася паніка. Люди намагаються виїхати, на залізничному вокзалі почалося стовпотворіння. Алчевці беруть квитки на будь-які напрямки, аби тільки на якийсь час покинути місто. «Я такого ще не бачила, — прокоментувала ситуацію начальник залізничного вокзалу станції «Комунарськ» Ірина Слинявук. — У нас повний аврал. У нічну зміну доведеться когось викликати, щоб продати квитки всім бажаючим». Як стало відомо з неофіційних джерел, представники власника Алчевського металургійного комбінату ведуть переговори, щоб Мозговий зі своїм «військом» покинув межі міста.

Паніка почалася й серед населення Свердловська. 22 липня місцеві мешканці спостерігали в межах міста пересування декількох танків, БТРів та БМД. Крім того, у місті почалися грабунки, повне свавілля з боку бойовиків, які забирають у громадян машини, переважно мікроавтобуси та джипи, грабують підприємців. Бойовики забрали позашляховик навіть у генерального директора ТОВ «ДТЕК «Свердловантрацит» Олександра Богданова. Пізніше автомобіль бачили в місті вже зі зрізаним дахом. Місцеві мешканці готуються до найгіршого, закуповують продукти про запас. Утім половина торговельних точок центрального ринку вже не працює, а частина торговців реалізує старі запаси. Можливості нового постачання продовольства у міста зараз немає.

Проблеми із забезпеченням населення харчовими продуктами через бойові дії почалися й у Луганську. Через неможливість доправити молоко з території області призупинило свою роботу ТОВ «МТК». Такі само перебої і з доправленням сировини має Чорнухинська птахофабрика. Є проблеми з постачанням питної води підприємствами «Голубой ключ», «Лесная прохлада», «Луга-Нова», «Каре». У результаті пошкодження кабелю по вул. Лутугинська не працює хлібокомбінат № 3. Що стосується ситуації на ринку нафтопродуктів, то мережа АЗС «Паралель» поки що не працює, а в системі АЗС «Восточные ресурсы» з 20 заправок працюють лише вісім. До того ж Луганськ постійно страждає від артилерійських обстрілів. 

22 липня, приблизно о 14.49 із сьомої прохідної заводу «Луганськтепловоз» з міномета обстріляли східні квартали Якіра, Жукове й Левченка. Передбачається, що метою бойовиків була підстанція «Східна», що живить східну частину обласного центру, утім туди міни не поцілили. Прикметно, що після обстрілу постраждалий район було оточено «ЛНРівцями», які не підпускали до обстріляних будинків ні самих мешканців, ні родичів потерпілих, але на місці події одразу з’явилася знімальна група російського телеканала «Lіfenews».