Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 5-й тур.
«Зоря» — «Закарпаття». 2:0. 4 000 глядачів. Арбітр —Зубарєв. Голи: Курилов, 6, Шевчук, 73.
«Кривбас» — «Чорноморець». 2:3. 1 500 глядачів. Арбітр — Іщенко (Київ). Голи: Бартулович, 20 (п), Воробей, 40 — Діденко, 22, Ребенок, 54, Балашов, 81 (п).
«Оболонь» — «Дніпро». 1:0. 5 000 глядачів. Арбітр — Швецов (Одеса). Гол: Куценко, 2.
«Іллічівець» — «Таврія». 2:2. 3 500 глядачів. Арбітр — Деревинський (Київ). Голи: Ярошенко, 19, Мельник, 25 — Гігіадзе, 79, Любенович, 90+2.
«Арсенал» — «Карпати». 0:0. 3 560 глядачів. Арбітр — Покидько (Полтава).
«Металург» Д — «Металург» Зп. 3:0.
2 200 глядачів. Арбітр — Шандор (Львів). Голи: Танаса, 30, 61, Димитров, 58 (п).
«Ворскла» — «Динамо». 1:1. 13 000 глядачів. Арбітр — Можаровський (Львів). Голи: Сачко, 16 — Мілевський, 6 (п).
Матч «Металіст» — «Шахтар» відбудеться 23 вересня.
Головною несподіванкою туру, безумовно, стала перемога «Оболоні» над «Дніпром», для якого це була перша поразка в чемпіонаті. Та ще й від дебютанта вищого класу. Можна говорити про невезіння дніпропетровців та колосальну самовіддачу оболонців, їхню високу зарядженість на успішний підсумок. Але матч насправді вийшов змістовним і цікавим. І переможці гідні всілякої похвали. Головне, що вони, хоч і грали від оборони, але не відбивалися всім складом, а постійно шукали контргру.
— Гадаю, сьогодні був наш день, — вважає наставник «Оболоні» Юрій Максимов. — Ще до матчу я казав хлопцям, що ми поступатимемося «Дніпру» в майстерності. І цьому маємо протиставити згуртованість і бажання боротися. Якщо бути відвертим, то гостям просто не поталанило, бо вони не скористалися багатьма моментами. А мої хлопці зіграли саме в той футбол, якого від них вимагали. Ми діяли виключно на контратаках, розкриватися нам було небезпечно.
— Хто був найкращим у складі «Оболоні»?
— Не виділятиму нікого. На перемогу працювали всі разом. Я налаштовував футболістів, переконував їх, що в «Дніпрі» грають такі само люди, як і вони, тільки з іншою зарплатою...
Схоже, прихильники «Ворскли» трохи образилися на свою команду, котра в Лісабоні програла «Бенфіці» в матчі Ліги Європи (0:4). Бо чим тоді пояснити, що на матчі проти «Динамо», та ще й у вихідний, на полтавському стадіоні було так багато порожніх місць (десь 12 тисяч)? Коли це, скажіть, приїзд іменитих киян не викликав тут інтересу?
І ті, хто не прийшов на стадіон імені Олексія Бутовського (вміщує 25 тисяч глядачів) можуть лише пошкодувати. Їхня улюлена команда дала справжній бій чемпіону. Одразу скажемо, що «Динамо» зіграло не найкращий матч у нинішньому сезоні. Знову проявилися вразливі місця в обороні. Саме це й призвело до пропущеного м’яча. А точніше, неузгоджені дії Діакате та Хачеріді (очевидна незіграність).
Мабуть, гра Діакате не влаштовувала й Газзаєва, бо на другий тайм замість нього він випустив новобранця, бразильця Алмейду. Хоча помітного посилення гри гостей в обороні від цієї заміни не спостерігалося. Якщо мова пішла про заміни, то й вихід на поле фораварда Гільєрме бажаного ефекту не мав. Більше того, на останніх хвилинах зустрічі вихід бразильця сам на сам з Долганським завершився не на користь динамівця. До речі, «Динамо» протягом завершальної частини поєдинку намагалося штурмом добитися перемоги. Одного разу в поперечку полтавських воріт влучив Нінкович. Але підопічні Павлова вистояли. І цього результату «Ворскла» досягла завдяки тактично грамотним діям і повній самовіддачі. А якби полтавці так само грали і в Лісабоні, то можливо, й рахунок у матчі Ліги Європи проти «Бенфіки» був би не таким принизливим.
— Сьогодні ми побачили майже бразильську лінію оборони плюс Хачериді. Чому не випускаєте своїх молодих вихованців? Приміром, чемпіонів Європи серед юнаків, або Віталія Мандзюка, котрий грає за національну збірну? — запитали після зустрічі Валерія Газзаєва.
— Моя політика — в основному складі повинні грати вихованці місцевого футболу. Але якщо ми введемо в гру відразу цілу групу молодих футболістів, це буде, мабуть, неправильно. Ярмоленко, який від гри до гри додає, Хачериді, котрий помітно росте, безумовно, припускаються помилок. Але без цього не буває. Ми не можемо не довіряти їм місце в основному складі. Випустити на поле одразу одинадцятьох молодих і «необстріляних» не можу. До речі, разом з основою тренуються Гармаш, Петров і Коркішко, які дуже добре проявили себе на чемпіонаті Європи. Але треба дотримуватися принципу поступовості. Інакше кажучи, футболіст не може відразу стрибнути з першого класу в п’ятий. Він повинен звикнути до вимог, тактики, тренувального процесу, адаптуватися в колективі. Звичайно, дуже хочеться створити команду з вихованців динамівського футболу, і ми до цього прагнемо. Відразу нічого не буває, але згодом ми цього доб’ємося. Алмейда й Маграо, яким відповідно 22 і 23 роки, молоді, але кваліфіковані гравці. Сьогодні ми не можемо повністю відмовитися від легіонерів. Для того, щоб мати конкурентоспроможну команду на міжнародному рівні, у ній повинні бути сильні, талановиті молоді гравці, які зростатимуть. Як на мене, цей напрямок правильний.
На знімках: фрагменти матчу «Оболоні» і «Дніпра».

Фото Павла КУБАНОВА.