Упродовж останніх двох років в Україні виявлено понад 800 злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми. І в Сумах, порівняно спокійному обласному центрі, такі злочини частішають.
На початку травня співробітники карного розшуку Лінійного відділу на станції Суми звернули увагу на чоловіка, який займався приватними перевезеннями. Час від часу його бачили у парі з дівчиною, поведінка якої видавала приналежність до найдавнішої професії. Здійснивши низку оперативно-розшукових заходів, правоохоронці з’ясували: незнайомка справді займається проституцією, а чоловік є її звідником. Та звинувачувати парочку у злочині без істотних доказів складно, тож вирішили провести «ловлю на живця».
До автомобілів, що чекали на пасажирів біля залізничного вокзалу, підійшов громадянин, зав’язав розмову і невдовзі виявив бажання порозважатися з жінкою. Один із водіїв пообіцяв допомогти, одразу обумовивши грошову винагороду в розмірі 1250 гривень. Після цього покликав дівчину та домовився про зустріч. Діяли за звичайною схемою: передача грошей після надання сексуальних послуг. Проститутку та звідника затримали під час «розрахунку».
За даним фактом порушено кримінальну справу за проституцію, або примушування чи втягнення до заняття проституцією. У ході розслідування встановлено всі обставини злочину. Автоперевізник запропонував путані створити «підприємницький» дует з відповідним розподіленням у ньому обов’язків: він шукає клієнтів, вона — обслуговує. Звідника чекає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від одного до трьох років.

Лариса КИРИЧОК, помічник начальника Лінійного відділу міліції станції Суми; Владислав ЖМУРКОВ.